Alarmă în Suceava. Porci morți de pestă găsiți abandonați pe marginea unui pârâu

14 decembrie 2020 18:51   Național
Ultima actualizare:

Alertă sanitară de gradul 0 în Suceava în prag de Sărbători. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a descoperit că doi porci morți, descoperiți pe malul pârâului Brădățel au fost uciși de pesta porcină. Dacă cele două animale erau luate de ape, acum, când au început inundațiile, acest pârâu care trece prin multe localități putea deveni o bombă sanitară.

Potrivit monitorulsv.ro, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a fost sesizată despre existența a doi porci morți, găsiți abandonați pe malul pârâului Brădățel, în satul Mihăiești, comuna Horodniceni. În urma analizelor efectuate s-a descoperit că animalele erau moarte de pestă porcină africană. După toate probabilitățile, porcii au fost aruncați acolo de un crescător inconștient, care, probabil fără să-și dea seama, a făcut un gest care poate avea consecințe dezastruoase:

Declarația șefului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava

”Virusul este rezistent atât în apă, cât și în sol, plus avem păsări - corbii - sau câini care au putut consuma din leșuri și au putut duce virusul departe. Se pune în pericol toată comunitatea, chiar toată populația de porcine din județ prin astfel de acțiuni. Atragem atenția și facem apel la crescătorii de porci să anunțe imediat medicul veterinar dacă au în gospodărie un porc bolnav sau mort. Rog oamenii să înțeleagă că nu riscă nimic, sunt chiar despăgubiți dacă animalele le mor din cauza acestui virus. În plus, cine face așa ceva și este prins se alege cu dosar pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Facem mari eforturi pentru a ține sub control acest virus și a-l izola, însă avem nevoie și de colaborarea crescătorilor de porci, altfel munca este în zadar”, a declarat potrivit sursei citate, Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul DSVSA Suceava.

În Suceava, în prag de Sărbători sunt numeroase focare de pestă porcină africană

În județul Suceava mai sunt în evoluție în prag de Sărbători încă cinci focare de pestă porcină africană, la Strâmtura - Vama, la Corocăiești - Verești (2), la Vulturești, la Călinești Enache. În comuna Horodniceni au mai fost descoperite două cazuri de pestă, în două gospodării, aflate la distanță de aproximativ doi kilometri una de alta. Reprezentanții DSVSA au avertizat potrivit sursei citate că virusul pestei porcine africane este extrem de contagios. Decesul survine în 2-3 zile, boala fiind extrem de contagioasă între porcine. Din fericire, nu există risc de transmitere a virusului pestei porcine africane la om. Sucevenii care cresc porci sunt rugați să colaboreze cu autoritățile și să nu refuze controalele medicilor veterinari, care inventariază porcii în zonele de supraveghere a focarelor.

Citiți și

Pesta porcină obligă guvernul să declare alarmă de gradul 0. Se vorbește de sacrificarea a un milion de porci

Nu avem soluții la pesta porcină africană. Au ucis mii de porci și au pârjolit culturile

Mai multe