Alarmă! Unul din doi români are restanţe bancare

27 martie 2012 12:48   Național
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 54% dintre români au acumulat datorii în 2011 şi 66% dintre ei au dificultăţi în plata utilităţilor, rezultă dintr-un studiu realizat în luna februarie la comanda companiei de recuperat creanţe Kruk International. Potrivit datelor culese de la 1.000 de persoane din toată ţara, doar 6% dintre respondenţi au realizat că le va fi greu să returneze banii.

La sfârşitul anului trecut, românii aveau restanţe la creditele bancare în valoare totală de 22 de miliarde de lei. Practic, unul din doi români s-a îndatorat pentru nevoi personale ori pentru achiziţionarea unei case şi întâmpină acum dificultăţi în returnarea banilor împrumutaţi. Doi din trei români recunosc că au înregistrat datorii la plata utilităţilor, în vreme ce 45% din numărul total al respondenţilor spun că au fost afectaţi de ratele ipotecare. Peste 30% dintre ei au probleme cu plata leasingului la maşină, în vreme ce 27% din numărul celor intervievaţi au rămas în urmă cu plata chiriei.

La realizarea studiului au participat 1.000 de persoane din toată ţara, cărora le aparţine decizia repartizării cheltuielilor în gospodărie. Din datele studiului a reieşit că persoanele care întâmpină celel mai mari dificultăţi în returnarea banilor împrumutaţi sunt cele care au o situaţie financiară dificilă cauzată fie de pierderea locului de muncă, fie de reducerea substanţială a salariului ori a veniturilor întregii familii. Este cazul bugetarilor care au pierdut 25% din venituri la mijlocul anului 2010. Alte persoane care au intrat în acest cerc vicios al îndatorării sunt cele care şi-au supraestimat posibilităţile financiare.

La capitolul „Gestionarea datoriilor”, studiul a scos la iveală că românii sunt conservatori în alegerea soluţiei de ieşire din impas. Cei care au acumulat datorii au tendinţa să apeleze la familie sau la partenerii de viaţă pentru rezolvarea problemei financiare (63%), ar încerca să se descurce singuri (22%) ori ar accepta să negocieze cu creditorul ori cu o firmă de recuperat creanţe.

Kruk International, companie de recuperat creanţe care a luat fiinţă în Polonia în 1998, se află pe piaţa din România din 2007. Compania recuperează datoriile înregistrate de populaţie la instituţiile bancare, în numele acestora, ori preia de la bănci (prin cumpărare) dosarele de credit ale românilor, asumându-şi în totalitate recuperarea datoriilor. „Noi pornim de la premisa că toţi debitorii doresc să-şi achite datoriile, dar nu au posibilitatea fiindcă la momentul accesării creditului nu au luat în calcul rata ridicată ori şi-au supraapreciat posibilităţile finaciare. Pentru a-i ajuta să iasă din spirala datoriilor, aflăm care sunt posibilităţile lor de rambursare şi stabilim împreună rata lunară care urmează a fi achitată”, ne-a spus IsabelaIacob, director general Kruk România.

Cu ce se diferenţiază o companie de recuperat creanţe de o bancă? La această întrebare ne răspunde tot Isabela Iacob: „Noi suntem mai flexibili decât instituţiile bancare. Dacă un client conisideră la un moment dat că poate să plătească mai mult sau mai puţin decât am convenit iniţial, rata i se recalculează. În toate cazurile pe care le avem noi, dobânzile la creditele preluate sunt mai mici decât la bănci. Interesul nostru este însă să recuperăm banii cât mai repede, nu să trăim din dobânzile clienţilor”.

Potrivit directorului Kruk România, 10% dintre datornicii din România nu-şi pot onora nici înţelegerile semnate cu companiile de recuperat creanţe. În 66% din aceste cazuri, creditorul pune poprire pe salarii pentru recuperarea datoriilor. În restul situaţiilor, banii se recuperează din vânzarea bunurilor persoanelor restante.

Studiul, realizat de compania TNS CSOP, e reprezentativ la nivel naţional şi are o marjă de eroare de cel mult 3%.

Mai multe