Alegeri în PNL: Ludovic Orban a fost ales președintele partidului

17 iunie 2017 10:32   Național
Ultima actualizare:

Ludovic Orban a fost ales președintele Partidului Național Liberal. Liberalii s-au reunit în Congres, sâmbătă, 17 iunie, la Romexpo, pentru alegerea unui nou lider al PNL, funcție pentru care au candidat Cristian Bușoi și Ludovic Orban.

UPDATE: Ludovic Orban a fost ales președintele Partidului Național Liberal. Orban ar fi obţinut peste 70% din voturi, precizează Adevărul.ro.

UPDATE: A început procesul de vot al celor doi candidaţi la şefia PNL.

Discurs Ludovic Orban

”Vă spun atât: să-mi dea Dumnezeu forţa, energia, inspiraţia, inteligenţa, tăria, caracterul, ca să pot face faţă aşteptărilor dumneavoastră, aşteptările celor civilizaţi, cei care îşi doresc o Românie puternică, respectată în lume. Nu e altcineva în România care să poată să ducă la capăt misiunea. Sunţeţi singurii. Am început campania cu 4-5 prieteni. Încetul cu încetul am chemat cu mine membrii simpli de la baza partidului, am chemat oamenii cu performanţă. Am chemat oameni care adevărat să readucă PNL în fruntea României. Dacă mă alegeţi veţi avea un om care e exigent cu sine însuşi şi va fi exigent cu voi. Îmi voi pune toată energia la dispoziţia dumneavoastră. Vreau ca PNL să fie la guvernare, dar nu printr-un nou USL. Vreau să ajungem la putere prin votul oamenilor. Să susţinem anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, om la om, cu luptă la baionetă.  

Am trăit doi ani cu conduceri numite care nu au beneficiat de legitimitatea de la baza partidului. Fără interimate prelungite. Niciun stranier, niciun stranier care să fie picturalizat pe o funcţie pe care PNL poate să depună candidat sau să numească, în locul celor merituoşi în PNL. Chiar dacă-l va chema Dacian. Există mii de Dacieni Cioloş în PNL care nu au beneficiat de posturi de comisari europeni.”, a susținut Orban, conform Adevărul.

Discurs Cristian Bușoi

„PNL are nevoie de un nou suflu, de o nouă viziune, de un lider, o nouă echipă. Daca nu se schimbă, va fi foarte greu sa învingă stânga. Trebuie să întărim legătura cu preşedintele şi să construim un partid puternic, solid, cu propria sa foarţă. Avem nevoie să-i aducem pe cei care au votat cu noi în 2014,la prezidenţiale, care au ieşit în stradă în ianuarie, dar care nu ne-au votat în decembrie 2016. Doar cântând refernul anticorupţiei, nu vorm reuşi să atragem alegători. PNL trebuie sa fie asocat cu măsuri clare despre viitorul României, cu măsuri pentru creşterea veniturilor. Să fim în starea sa atragem fonduri europene şi să avem solutii mult mai bune pentru sistemul educaţional şi de sănătate. S-au făcut multe promisiuni în patid care nu au mai ajuns să fie respectate. Îmi asum ca toate promisiunile care se vor face sa fie îndeplinite, sa revitalizăm comsiile de specialitate, sa susţinem aleşii locali. Mi s-a spus de către un coleg că nu vorbesc tare, că nu mă exprim cu tupeu că ar trebui să dau înainte cu mai mult tupeu. Pot sa dau tonul mai tare şi să fiu mai ferm, dar oare Ludovic Orban poate da înapoi cu critica la adresa unor colegi de partid? Ludovic, te-ai înconjurat de oameni în care nu crezi şi nu care nu cred in tine, si nu vei reusi în ceea ce-ţi propui.”, a declarat Bușoi, conform Adevărul.UPDATE: Au început discursurile susţinătorilor celor două moţiuni. Primul e Theodor Stolojan, fost preşedinte al PNL, susţinător al moţiunii Buşoi: Acest Congres poartă responsabilitatea alegerii şefului PNL. Moţiunea modernă care răspunde problemelor actuale ale PNL, ale societăţii româneşti este moţiunea lui Cristian Buşoi. Cea mai mare calitate a lui Buşoi e caracterul. 

UPDATE: Raluca Turca, lider interimar al PNL: ”Momentul de bilanţ e legat de ceea ce a făcut PNL până a ajuns aici. Începutul e cel pe care ni-l dorim cu toţii, să ne alegem un preşedinte, o echipă, să finalizăm fuziunea între PNL şi PDL, două din cele mai mari partide. Unirea face puterea. Acesta a fost scopul fuziunii între PNL şi PDL şi aceasta trebuie să fie provocarea la acest congres.  După eşecul de la parlamentare misiunea a fost să ţin partidul unit.  Trebuie să recunosc că multora nu v-am fost simpatică. Cred că politica se măsoară în voturi şi eficienţă. Am urmărit să imprim nişte crezuri. Uneori ne-a lipsit şi respectul între noi. Să pui politica în interesul public mai presus de interesul personal.  Mulţi au vorbit de moartea PNL. Însă PNL are constant peste 27% în toate sondajele de opinie din ultima vreme”

UPDATE: Primul invitat care a ţinut un discurs a fost Antonio Lopez Isturiz, secretar general al PPE. ”La aproape trei ani de la alegerea sa, daţi-mi voie să vă felicit din nou pentru alegerea Preşedintelui Klaus Iohannis în funcţia de şef al statului. El devine o personalitate internaţională, care apără România şi UE în politica internaţională, asa cum a demonstrat recent în timpul întâlnirii cu Preşedintele Trump la Washington” și-a început discursul acesta, potrivit Adevărul

UPDATE: În sala de la Romexpo se află mai mulţi foşti lideri ai PNL, printre care Petre Roman, Emil Boc, Vasile Blaga, Alina Gorghiu şi Raluca Turcan (încă interimar). Lipseşte Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL şi fost candidat la preşedinţia Românie.

În cadrul Congresului PNL, la care vor participa aproximativ 5.000 de delegați, vor fi organizate alegeri pentru președinția partidului, prin vot asupra moțiunilor prezentate de candidați, precum și pentru președinții Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori (CNRC) și Comisiei de Arbitraj (CA).

”Pentru a readuce alături de partid pe acei români care au avut încredere, dar care între timp nu au mai fost atât de convinşi, trebuie să facem o schimbare. Cea mai importantă schimbare este aceea de a construi un profil de partid cât mai consistent, cu mai multă substanţă, cu mai multă seriozitate, care se concentrează pe subiectele care sunt cele mai relevante pentru cetăţenii României şi care răspund exigenţelor şi aşteptărilor celor care se pot îndrepta către un partid de centru dreapta”, a declarat Buşoi, potrivit Agerpres.

Candidatul la preşedinţia PNL este de părere că PNL trebuie să mute accentul comunicării publice pe economie, pe subiectele care ţin de guvernare, care ţin de salarii, de pensii, de investiţii, de crearea de locuri de muncă bine plătite. 

Ludovic Orban şi-a depus candidatura pentru preşedinţia PNL cu proiectul de moţiune "Partidul Naţional Liberal - forţa dreptei".  Deși a fost primul care și-adepuscandidatura la funcția de președinte PNL, potrivt tragerii la sorți, el își va susține moțiunea după Cristian Bușoi, care candidează cu moțiunea ”PNL-partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică. Orban anunţat că beneficiază de susţinerea a 40 de filial liberale pentru sefia PNL și că a discutat cu președintele țării, Klaus Iohannis, cu privire la candidature sa.

Orban susținea că aroganța, tupeul, nesinceritatea și lipsa de onestitate trebuie să dispară din comportamentul liberalilor, subliniind că obiectivul său este ca PNL să devină principala forță politică din România și trebuie să facă opoziție PSD.

Pentru funcția de președinte al PNL și-a depus candidatura și Viorel Cataramă, dar moțiunea sa, intitulată "Politica națională — Calea liberală", nu a întrunit condițiile statutare pentru a fi spusă dezbaterii și votului în cadrul Congresului PNL, întrucât nu a fost validată de Comitetele Directoare Județene din cel puțin 10 filiale ale partidului. 

Mai multe