Alegeri locale 2016: «Ne bălăcim şi facem grătare, nu mai avem timp de votare»
Duminică, 5 iunie 2016. Ziua în care românii cu drept de vot au fost aşteptaţi la urne pentru a pune ştampila pe canditatul pe care îl susţin. Aceştia au profitat însă de vremea frumoasă şi au luat cu asalt ştrandurile, parcurile sau terasele. S-a văzut şi în datele care „curgeau” din oră în oră şi arătau că românii nu prea s-au sinchisit să meargă la vot.
Forfotă mare ieri, dar nu la secţiile de votare. În parcul Tineretului, într-o zonă special amenajată, grătarele sfârâiau de mama focului, băieţii se cinsteau cu bere, iar doamnele şi domnişoarele se bronzau. „E primul grătar în parc pe anul ăsta. Profităm de vremea frumoasă până se întorc ploile. Avem şi un prieten din Bulgaria la noi în vizită, care abia aşteaptă să mânânce mici. Nu cred că mai am timp să ajung la vot”, ne spune Valentin. La doi paşi mai încolo, Florin pregăteşte o costiţă, iar soţia îl supervizează. „Acasă tot el găteşte, a participat şi la emisiuni culinare.
Am planificat grătarul ăsta din timpul săptămânii”, spune Georgiana, care pare să fi uitat de votare. „Nu, nu...mâncăm, mai stăm puţin la soare şi după mergem şi la votare”, subliniază la final femeia. În Centrul Vechi, a fost coadă la îngheţată, iar mesele erau pline cu limonade şi halbe de bere cu gulere albe. „Nu am pe cine să votez. Oricum toate alegerile sunt fraudate. Mai bine savurez o îngheţată”, zice Ramona. Agitaţie a fost şi la ştrand. Izabela şi Bety şi-au pus cele mai sexy costume de baie şi s-au pregătit de plajă. „Da, mergem la vot! Cum să nu? Noi mergem în fiecare an. Votăm cu Ponta!”, ţin să ne liniştească fetele. Şi-au retras însă dorinţa de vot, după ce au aflat că preferatul lor nu candidează. Pe Gheorghe (19 ani) l-am găsit în piscină cu prietenii săi. „Nu merg la vot! Pe cine să votez? Sunt toţi la fel! Pe mine nu m-a convins nici unul că merită votul meu”, ne spune tânărul.
Pe şezlonguri, Adriana şi Roxana se pregătesc de plajă. Dacă prima are de gând să treacă pe la secţia de votare, Roxana e de neclintit. „Nu s-a născut încă acel candidat care să mă convingă. Sunt aceeaşi oameni! Nu se schimbă niciodată nimic”, a conchis bucureşteanca. Pe principiul „am întâlnit şi români...optimişti”, Adrian S. (26 de ani) a preferat să lase distracţia pentru mai târziu şi să-şi „marcheze” buletinul. „Votez de la 18 ani! E cea mai puternică armă a noastră, aşa că de ce să nu o folosim. Nu am aşteptări mari, dar mi-aş dori ca măcar atitudinea primarilor faţă de cetăţeni să se schimbe. Vrem mai mult respect”, spune tânărul. Ionuţ M. (25 de ani) ar vrea să scăpăm de corupţie. „Eu cred că nu am pretenţii mari. Stoparea corupţiei, fluidizarea traficului şi un oraş mai curat. Asta îmi doresc!”, a conchis bucureşteanul.
Peste 7,8 milioane de alegători au votat, ieri, până la ora 19.00, prezenţa la nivel naţional fiind de 42,97%, conform Biroului Electoral Central. Cel mai mare procent se înregistrase, la acea oră, în judeţul Giurgiu, 55%, în timp ce în Bucureşti era cea mai mică prezenţă din ţară, de 27,66%.
Flash electoral
Târgu Jiu (Gorj). Victor Ponta a mers, ieri dimineaţă, în oraşul de pe malul Jiului, pentru a susţine doi candidaţi penali. Fostul premier i-a însoţit la vot pe primarul în funcţie, Florin Cârciumaru, candidat al PSD pentru al cincilea mandat, dar şi pe social-democratul Ion Călinoiu, şef al Consiliului Judeţean Gorj, care speră la un nou mandat. Cârciumaru are un dosar de corupţie la DNA, fiind acuzat că ar fi cumpărat o pensiune la un preţ subevaluat de la o firmă cu care Primăria Târgu Jiu avea contracte. Călinoiu e trimis în judecată pentru fals în formă continuată.
Verneşti (Buzău). Votul a fost suspendat ieri dimineaţă în comuna buzoiană Verneşti, întrucât buletinele de vot fuseseră tipărite greşit. Astfel, pe buletinele pentru edil apăreau, pe prima pagină, numele candidaţilor la Primărie, însă pe a doua filă erau trecuţi candidaţii la Consiliul Local. S-a dispus realizarea de urgenţă a altor buletine de vot la o tipografie locală şi sătenii au revenit la urne după prânz.
Alexandria (Teleorman). Dumitru Goldbach, candidatul Partidului România Unită la funcţia de primar al Alexandriei, nu s-a regăsit pe buletinul de vot şi a sesizat poliţia. Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie, buletinul cu foaia lipsă ar reprezenta un caz izolat la secţia respectivă.
Mirceşti (Olt). La secţia de votare nr. 330 Mirceşti, din comuna Tătuleşti, s-a depăşit numărul de alegători înscrişi pe liste, prezenţa fiind de 102% în jurul orei 14.00. În secţia de votare sunt 142 de alegători în listele permanente, dintre care s-au prezentat la vot 105. Alţi 40 de cetăţeni care au venit la urne au fost înscrişi pe listele suplimentare, având vize de flotant.
Baia de Arieş (Alba). Traian Pandor, candidatul PNL la funcţia de primar, a declarat că a depus o plângere la Biroul Electoral, care ar urma să fie transmisă Poliţiei. Pandor spune că Gheorghe Bora, candidat ALDE la primărie şi director al Centrului de bolnavi psihic din Baia de Arieş, i-a trimis cu microbuzul instituţiei pe pacienţi spre secţia de votare. Filmul care surprinde drumurile făcute de pacienţi cu microbuzul a fost postat pe internet.
Piteşti (Argeş). Preşedintele secţiei de votare numărul 39, care funcţionează în incinta Universităţii „Constantin Brâncoveanu” din Piteşti, a fost acuzat că intră cu alegătorii în cabinele de votare. Un echipaj de Poliţie s-a deplasat la secţie şi pentru a ancheta cazul.
Arad. Florin Remeţan, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP) Arad şi candidat la Consiliul Judeţean, a reclamat că ieri dimineaţă, când a vrut să plece în judeţ, unde avea mai multe întâlniri, roţile de pe partea dreaptă a maşinii erau dezumflate. ”Abia am ajuns la service, iar oamenii mi-au spus că s-a folosit un cuţit, fiindcă sunt tăiate cauciucurile în mai multe locuri. E clar o comandă politică!”, ca concluzionat Remeţan.
După 26 de ani, am votat iar în «Duminica orbului»
În a cincea zi de duminică, după cea a Învierii, creştinii ortodocşi sărbătoresc Duminica Orbului. Adică, ziua în care Iisus a săvârşit minunea de a da vedere orbului din naştere. În a cincea zi de duminică, după cea a Învierii, s-au desfăşurat şi primele alegeri zise libere şi democratice de după 1989. Au trecut de atunci 26 de ani. Aşadar, în 1990, la 20 mai, poporul român a fost chemat la vot. A rezultat o victorie zdrobitoare pentru FSN şi pentru Ion Iliescu. Au votat atunci aproape 15 milioane de cetăţeni (peste 86% din cei cu drept de vot), iar Ion Iliescu a câştigat cu un scor de peste 85%. Contracandidaţii săi au fost Radu Câmpeanu (PNL), care a obţinut puţin peste 10% din sufragii, şi Ion Raţiu (PNŢCD), cu 4% din voturi.
Femeile între 45 şi 64 de ani de ani sunt cele mai harnice la vot în Bucureşti, în timp ce în restul ţării, pe locul 1 sunt bărbaţii de aceeaşi vârstă, potrivit datelor de la BEC. Astfel, Bucureştiul este singura circumscripţie electorală din ţară în care, la ora 13.00, cea mai mare pondere în voturile totale o au femeile între 45 şi 64 de ani şi femeile peste 65 de ani. Cele două categorii de vârstă sunt urmate de bărbaţii între 45 şi 64 de ani şi bărbaţii de peste 65 de ani.
Au împlinit 18 ani şi au putut vota pentru prima oară. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că, ieri, 679 de tineri au împlinit 18 ani, ceea ce înseamnă că au putut votat pentru prima dată în viaţa lor. De asemenea, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a precizat că peste 40.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene, cu domiciliul sau reşedinţa în România, au putut vota ieri pentru primari şi consiliile judeţene şi locale.