Alegeri locale 2016. Tot ce trebuie să știi înainte să mergi la vot

4 iunie 2016 16:51   Național
Ultima actualizare:

Peste 18 milioane de români sunt așteptați la alegerile locale 2016. Duminică, 5 iunie, aceștia vor avea ocazia să își aleagă primarii și consilierii locali. În acest an, procedura de votare este diferită față de alegerile precedente.

La alegeri locale 2016, pentru prima dată în România, va fi folosit un sistem informatic menit să ușureze procesul  de vot, dar și să depisteze, în mai puțin de o secundă, dacă alegătorul a mai votat și în altă parte, dacă are drepturi electorale și dacă se afla în secția de votare de domiciliu. Programul a fost realizat de specialiştii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), împreună cu AEP şi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în secțiile de votare au fost introduse tablete electronice pe care a fost înregistrată o listă completă cu persoanele care au voie să își exercite dreptul electoral în secția respectivă.

Alegeri locale 2016. Cum funcționează tableta

La alegeri locale 2016, alegătorii se vor întâlni, la secțiile de votare, cu operatorul de calculator. Acesta va scana actul de identitate al cetățeanului pentru a afla dacă are drept de vot în secția respectivă și dacă nu a mai votat în altă parte.

După ce primește acordul de la operatorul de calculator, cetățeanul primește ștampila de votare, pe care o va volosi în cabina privată.

Alegeri locale 2016. Cine poate vota

La alegeri locale 2016, votarea începe la ora 7.00, și se încheie la ora 21.00. Au drept de vot persoanele care au împlinit vârsta majoratului până în ziua votării sau în ziua respectivă, cu cetățenie română sau a uniunii europene și au domiciliul sau reședința în România.

La alegerile locale se poate vota numai în localitatea de domiciliu sau de reședință.

Alegeri locale 2016. Ce acte sunt necesare

Pentru a putea vota la alegerile locale 2016 este necesară oricare din următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). Aceste documente trebuie să fie valabile în ziua votării. Pentru diplomaţi este nevoie de paşaportul diplomatic sau de serviciu.

Mai multe