Alegeri parlamentare 2016. Ce trebuie să știi despre votul din 11 decembrie

11 noiembrie 2016 15:02   Național
Ultima actualizare:

Vineri, 11 noiembrie, s-a dat startul în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Alegerile parlamentare 2016 vin cu modificări referitoare la procedura de vot. Poate cea mai importantă este legată de revenirea la votul pe liste și renunțarea la votul uninominal. Această decizie va duce automat la reducerea numărului de parlamentari. Din această iarnă vom avea cu 122 de aleși mai puțin. Iată ce trebuie să știi despre scrutinul din 11 decembrie 2016.

1. Campania electorală se va desfășura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie, timp în care partidele își pot face cunoscute figurile emblematice și programul electoral. Nu mai puțin de 6.506 candidaţi se vor lupta pentru a obţine un mandat de senator sau deputat, cu o durată de patru ani.

2. Se revine la votul pe liste de partid, după ce s-a considerat că sistemul electoral uninominal a dus la suprapopularea Parlamentului. „Votul uninominal a fost o mare greşeală. Nu numai numărul, dar şi calitatea proastă a multor parlamentari este legată de acest tip de uninominal, în care şefii de partide nu au mai pus accent pe calitatea celor pe care îi pun pe listă, ci dacă au posibilitatea să-şi susţină campania în colegiu. România nu e pregătită pentru vot uninominal, a fost unul dintre marile crezuri eronate pe care eu le-am avut”, declara Traian Băsescu în 2014. La alegerile parlamentare din 11 decembrie vom vota partide, nu candidați individuali. Candidații vor fi desemnați în ordinea în care apar pe listele întocmite de partide, în funcție de numărul de voturi obținut de fiecare formațiune politică.

3. Numărul parlamentarilor va fi redus la 466 (de la 588). Vom avea 308 deputați, 134 de senatori, 18 reprezentanți ai minorităților și 6 reprezentanți ai românilor din diaspora.

4. Campania electorală este mult mai restrictivă pentru cei care vor să ajungă în Parlament. Sunt interzise spectacolele, serbările de orice natură, focurile de artificii folosite în alţi ani pentru atragerea publicului. Legea electoral interzice şi distribuirea de pixuri, căni, ceasuri, tricouri, jachete, veste, şepci, sacoşe, găleţi, brichete, alimente, pe care politicienii au mizat în alţi ani.

Candidaţii nu vor mai putea folosi vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie sau care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar. De asemenea, sunt interzise bannerele, mesh-urile, panourile publicitare mobile, steagurile publicitare, calcanele, ecranele publicitare, indicatoarele publicitare direcţionale, structurile de publicitate autoportante, mijloacele de publicitate, panourile publicitare, panourile publicitare mobile, proiectele publicitare speciale, publicitatea luminoasă, publicitate stradală (outdoor), precum şi publicitate pe vehicule. Afişele electorale vor avea dimensiuni mult mai mici decât în alţi ani.

“Acestea trebuie să aibă ca dimensiuni cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură, afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală trebuie să aibă cel mult, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate numai în locurile speciale pentru afişaj electoral stabilite prin dispoziţie a primarului”, potrivit legislaţiei în vigoare.

5. Pentru prima dată în istoria alegerilor din România, activitatea în secţiile de votare va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, după ora 21.00, când se închid secţiile de votare. Întregistrarea va fi făcută de operatorul de calculator, dintr-un punct fix.

6. Indemnizațiile operatorilor de calculator ai secțiilor de votare și ale experților electorali au fost majorate, de la 85 de lei, cât a fost la alegerile locale, la 150 de lei. Această prevedere se regăsește în Hotărârea Guvernului nr. 637/2016.

7. Pentru prima dată în România, cetățenii români din străinătate vor putea vota prin corespondență. Conform Autorității Electorale Permanente, până la 14 septembrie 2016 (termenul-limită) puțin peste 9.100 de români din diaspora își manifestaseră dorința de a vota de la distanță. Ei vor primi acasă biletinele de vot, pe care vor aplica autocolantul VOTAT și pe care le vor trimite prin Poștă, în România. Românii din afara granițelor mai pot vota la alegerile parlamentare 2016 în cele 417 secții de votare care vor fi amenajate în spații publice sau pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale din străinătate.  

8. Se poate vota doar în baza unui act de identitate valid: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare. Fiecare alegător va primi câte două buletine de vot; unul pentru candidații la Camera Deputaților, altul pentru aspiranții la un post în Senat. Pe buletinele de vot vor figura căsuțe cu partidele înscrise în cursa electorală, dar și cu numele candidaților propuși pentru a-i reprezenta pe români în următorii patru ani. Repetă, de această dată se votează partidele, nu candidații. Aceștia vor fi propulsați în Parlament în funcție de voturile obținute de formațiunea din care fac parte. Pentru a avea reprezentanți în Parlamentul României, un partid trebuie să întrunească pragul electoral de 5%. În cazul alianțelor, se adauga 3% pentru al doilea partid intrat în alianță.

9.Suma totală alocată de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare 2016 este de 227,7 milioane lei. Fondurile necesare au fost prevăzute, pe categorii de cheltuieli, în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), MAE, AEP, Serviciului Român de Telecomunicații (STS), Institutului Național de Statistică (INS).

10. Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot va fi menținut și la scrutinul din 11 decembrie. La fel ca la alegerile locale din această vară, noul sistem implementat de Autoritatea Electorală Permanentă la nivelul tuturor secțiilor va face imposibil votul multiplu. În fiecare secție de votare va exista un terminal informatic și o tabletă, cu ajutorul cărora CNP-ul alegătorilor va fi scanat în vederea exercitării votului. În acest an, sistemul va fi extins și la nivelul secțiilor de votare din diaspora.

Mai multe