Alegeri prezidențiale 2019. Vor la Cotroceni, dar nu au strâns semnăturile

22 septembrie 2019 16:40   Național
Ultima actualizare:

Azi, este ultima zi în care candidații la alegerile prezidențiale își mai pot depune candidaturile. Tot azi, doi dintre cei care doreau să se înscrie în cursa pentru Cotroceni s-au retras pe motiv că nu au strâns suficiente semnături. Și alte personaje, mai mult sau mai puțin controversate, au fost respinse de Biroul Electoral Central și au plecat înainte ca bătălia să înceapă cu adevărat.

Duminică este ultima zi în care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile perezidențiale din noiembrie. Sunt așteptați la Biroul Electoral Central Alexandru Cumpănaşu, Ramona Buynseels, Cătălin Ivan şi alţi independenţi care vor să intre în cursa pentru Cotroceni.  

Alternativa pentru Demnitate Naţională depune duminică, la ora 12.00, la Biroul Electoral Central, semnăturile pentru candidatura lui Cătălin Ivan la alegerile prezidenţiale. Tot duminică, la ora 18:00, la Biroul Electoral Central este aşteptată şi Ramona Bruynseels pentru a-şi depune candidatura la prezidenţiale. Alexandru Cumpănaşu va ajunge la sediul BEC, duminică, în jurul orei 22:00, pentru a depune semnăturile necesare pentru înscrierea în cursa pentru Cotroceni. Candidaţii la alegerile prezidenţiale îşi pot depune la Biroul Electoral Central candidaturile până duminică, 22 septembrie, ora 24:00.

Tot azi, doi dintre candidați s-au retras. Este vorba despre deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, care a declarat pe o rețea de socializare că nu a strâns numărul suficient de semnături – 200.000. El a acuzat că „binevoitori anonimi” i-ar fi oferit pagini întregi de semnături xeroxate. Și Andrei Stoican, un alt candidat la prezidențiale, a anunțat că nu are numărul necesar de semnături și că i s-ar fi oferit liste de semnături „de pe piața neagră”.

Liviu Pleșoianu: „Au vrut să mă compromită!”

”Ora 4:30 noaptea. Am luat bucată cu bucată toate listele cu semnături. Curate, asumate, de la oameni inimoşi, s-au strâns exact 146.328. În ultimele cinci zile, cu o mobilizare fantastică, am primit foarte multe semnături. Tot în ultima clipă, de la anonimi „binevoitori” care au considerat că e un bun moment să mă compromită, a venit diferenţa până la 220.000. Deci, teoretic, în mai puţin de şase ore puteam să-mi depun candidatura. Făcusem programare pentru ora 10:00. Doar că nu sunt genul de om căruia entuziasmul îi întunecă raţiunea... Am verificat împreună cu consilierul meu şi cu câţiva oameni foarte apropiaţi, listă cu listă, semnătură cu semnătură, absolut tot! Şi am constatat că nişte persoane anonime foarte drăguţe tocmai mă „ajutau” pe ultima sută de metri să depun câteva zeci de mii de semnături produse la... un minunat xerox color, afirmă Pleşoianu.

Andrei Stoican: „Nu vreau să intru în cursă printr-o fraudă”

Un alt aspirant la funcţia de preşedinte, candidatul Mișcării naționale Române, Andrei valentin Stoican, a anunţat şi el că nu a obținut numărul necesar de semnături pentru a se înscrie în cursă. El a mai declarat pe pagina sa de Facebook  şi că i s-au oferit liste de semnături de pe ”piaţa neagră”, transmite news.ro. „Nu-mi voi depune candidatura. Nu vreau să intru în competiţia prezidenţială printr-o fraudă. Am reuşit să strâng 172.893 de semnături. Astăzi, până la ora 24, mai aştept din Suceava, Maramureş şi Teleorman încă aproximativ 5.500. Evident, nu sunt suficiente. Dar sunt semnături ASUMATE. Eu sunt mândru de ele şi pentru asta le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat şi au crezut în mine. Înţeleg frustrarea lor. Dar - din respect pentru mine şi pentru ei – am refuzat să accept ofertele de ultimă oră de pe piaţa neagră a semnăturilor”, afirmă Andrei Stoican într-o postare pe Facebook.

Candidatura lui Viorel Cataramă, respinsă de BEC. Motivul: semnături false  

Viorel Cataramă, fost membru PNL, conduce, în prezent, Partidul Dreapta Liberală. El a fost primul candidat la cursa pentru alegerile prezidențiale respins de Biroul Electoral Central. Motivul îl reprezintă suspiciunile cu privire la autenticitatea semnăturilor. Potrivit deciziei BEC, pentru un număr de 94.170 de semnături din cele 230.341 depuse existau elemente de similitudine evidente. Cataramă a declarat că va depune o contestație la Curtea Constituțională a României și a spus că este sigur că I se va da câștig de cauză. „Voi depune contestaţie la CCR şi sunt încrezător că această contestaţie va fi admisă, pentru că decizia BEC este luată cu încălcarea prevederilor legale. Nu am nicio suspiciune în legătură cu corectitudinea semnăturilor. Cei din Partidul Dreapta Liberală au strâns semnăturile”, a declarat Viorel Cataramă la un post de televiziune. El consideră că decizia BEC „nu are suport legal”.

Și Miron Cozma pleacă acasă

Biroul Electoral Central (BEC) a respins și candidatura lui Miron Cozma la alegerile prezidenţiale, susţin surse politice pentru Adevarul. Motivul: o mare parte dintre semnăturile depuse erau false. Miron Cozma e al doilea candidat respins de BEC la prezidenţiale, după Viorel Cataramă.

Tot ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale 2019

La 10 noiembrie, toți românii sunt chemați la vot pentru a-și alege președintele țării.Candidaturile pot fi depuse până cel mai târziu în 22 septembrie la ora 24.00.

Înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz, va fi decisă de BEC până pe 24 septembrie.

Cel târziu pe 25 septembrie pot fi formulate contestaţii în acest caz la Curtea Constituţională a României. Soluţionarea contestaţiilor trebuie să aibă loc până pe 26 septembrie.

Candidaţii pot renunţa la candidatură până pe data de 26 septembrie.

Din 27 septembrie, candidaturile vor rămâne definitive.

Ordinea pe buletinele de vot va fi stabilită de Biroul Electoral Central pe data de 29 septembrie prin tragere la sorţi.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale va începe pe 12 octombrie şi se va încheia pe data de 9 noiembrie.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Iată cine sunt cei 25 de candidați

Klaus Iohannis – și-a depus candidatura vineri, 20 septembrie;

Viorica Dăncilă, candidat PDS – și-a depus candidatura joi, 19 septembrie;

Dan Barna – candidat USR-PLUS și-a depus candidatura vineri, 20 septembrie;

Theodor Paleologu – candidat PMP și-a depus candidature joi, 19 septembrie;

Ramona Ioana Bruynseels – candidat PPU își depune candidature duminică, 22 septembrie;

Viorel Cataramă – candidat PDL. Candidatura lui a fost respinsă de Biroul Electoral Central;

Sebastian Popescu – candidat PNR;

Florin Pandele – candidat independent;

Bogdan Stanoevici – candidat independent;

Miron Cozma – candidat independent. Candidatura lui a fost respinsă de Biroul Electoral Central;

Liviu Pleșoianu – candidat independent. El a anunțat că se retrage din cursa electorală;

Mircea Diaconu – candidat comun ALDE și Pro România;

Avram Iancu – candidat independent. El a renunțat la candidatură;

John Ion Banu Mușcel – candidat Partidul Națiunea Română;

Cătălin Berenghi – candidat din partea partidului DAC;

Claudiu Crăciun – candidat din partea Partidului Demos;

Alexandru Cumpănașu – candidat independent;

Gheorghe funar – candidat din partea Partidului România Noastră;

Kelemen Hunor – candidat din partea UDMR;

Emanuel Onoriu – Președintele Partidului Uniunea Națională Creștină  a Romilor din România;

Ninel Peia – cadindat din partea partidului Neamului Românesc;

Dorin Stoichescu – candidat independent;

Radu Morar – jurnalist, candidat independent;

Sorin Budăcan – candidat independent;

Primo Laurențiu – candidat din partea Mișcării Meritocrației din România;

George Alexander – scriitor, candidat independent;

Cine s-a înscris până acum în cursa prezidențială

Până în prezent, şi-au mai depus candidaturile candidatul PSD, Viorica Dăncilă, cel al PMP, Theodor Paleologu, candidatul Alianţei 2020 USR-PLUS, Dan Barna, candidatul PNL, actualul preşedinte Klaus Iohannis, candidatul UDMR, Kelemen Hunor, şi candidatul ALDE şi PRO România, Mircea Diaconu. Duminiică, sunt aşteptaţi să îşi depună candidaturile Cătălin Ivan, Florentin Pandele, Alexandru Cumpănaşu şi Ramona Ioana Bruynseels.

Citește și:

Președintele Klaus Iohannis, în cursa pentru alegerile prezidențiale. Ce vrea să facă în al doilea mandat

Alegeri prezidențiale 2019. Paleologu: ”Mircea Diaconu este un actor bun în roluri de prost”

Mai multe