Alegerile din pandemie îi încaieră pe politicieni
Nici nu s-au stins bine ecourile alegerilor locale din 27 septembrie, că deja a început lupta între politicieni pe tema scrutinului pentru Parlamentul României, programat pentru începutul lunii decembrie a acestui an. Guvernul susţine că nu sunt motive pentru amânarea alegerilor, însă liderii PSD spun că este în joc viaţa oamenilor, în condiţiile creşterii numărului de îmbolnăviri de COVID-19.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis liderului PNL, Ludovic Orban, că social-democraţii sunt pregătiţi să dea piept cu PNL în alegeri şi să şi câştige.
Cu toate acestea, PSD ”nu va ezita ”nici o secundă în a alege viaţa oamenilor şi nu diurnele şi deplasările atât de dragi preşedintelui Iohannis şi partidului său”.
Declaraţia sa vine în contextul în care Guvernul ignoră total riscul derivat din multiplicarea numărului de cazuri COVID şi depăşirea tuturor recordurilor în materie de infectare. Deschiderea şcolilor şi, ulterior, organizarea unor alegeri locale care au pus viaţa a milioane de oameni în pericol, sunt evenimente care îşi produc deja efectele.
Marcel Ciolacu a hotărât să nu permită repetarea acestui scenariu morbid în cazul parlamentarelor.
Declaraţia preşedintelui PSD sugerează că social democraţii se vor opune unor alegeri parlamentare organizate în condiţii de nesiguranţă, care ar putea agrava pandemia şi pune în pericol viaţa românilor.
Declaraţia este una pe cât de normală, pe atât de curajoasă, dat fiind faptul că în cercurile politice se cunoaşte disperarea lui Orban pentru organizarea cât mai rapidă a parlamentarelor.
Orban ştie că dacă alegerile vor fi amânate din motive de pandemie, acesta va fi obligat să treacă un buget prin Parlament, cu tăieri de criză şi măsuri extrem de nepopulare în contextul crizei economice.
Zilele trecute, chestionat dacă se vor putea desfăşura alegerile pe 6 decembrie, în scenariul cu un număr dublu zilnic de cazuri de infectare cu noul virus, de exemplu 5.000, premierul Orban a răspuns.
„Obiectivul nostru este să oprim creşterea numărului de cazuri, pentru asta ne luptăm. Deci de ce să facem prognoze? Sigur că noi suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii. Pe de altă parte, putem împreună, printr-un efort comun, asigurându-ne de respectarea regulilor simple care nu sunt foarte complicate, putem opri creşterea numărului de cazuri”. Întrebat în ce situaţii ar putea fi luată în considerare o amânare a alegerilor parlamentare, premierul a replicat că, în cazul în care sunt respectate regulile de protecţie sanitară de la locale, nu există un risc suplimentar de răspândire a coronavirusului din cauza campaniei electorale pentru alegerile legislative.
„Din punctul meu de vedere, dacă se respectă regulile pe care le-am instituit şi în perioada alegerilor locale, nu există un risc suplimentar de răspândire a virusului datorită campaniei electorale”, a conchis Orban.
Click! spuneDeputatul independent Adrian Dohotaru a depus vineri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege prin care alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 14 martie 2021, iar perioada electorală începe pe 13 ianuarie.