Alertă în gara din Constanța din cauza unui bagaj suspect

24 martie 2016 11:39   Național
Ultima actualizare:

Forțele de intervenție au intrat în alertă în această dimineață la Constanța, după ce la 112 a fost anunțată prezența unui bagaj suspect într-un tren sosit din Capitală. Polițiștii, jandarmii, pompierii și echipajele medicale au împânzit zona și au evacuat pasagerii.

Panica i-a cuprins și pe români, care au alertat autoritățile în această dimineață, după ce au găsit un bagaj suspect în trenul 1581, abia sosit de la București. Pirotehniștii au verificat fiecare colț al trenului și au ridicat valiza. După ce au cercetat-o atent au constatat că nu prezintă nici un pericol. Cel mai probabil cineva a uitat bagajul în tren, spun autoritățile.

În ciuda alarmei false, care a pus pe drumuri echipajele de intervenție rapidă, reprezentanții Serviciului Român de Informații îi încurajează pe români să apeleze 112 sau linia telefonică dedicată (0800.800.100) atunci când observă ceva suspect. Acest lucru se întâmplă în contextul recentelor atentate de la Bruxelles. SRI a publicat chiar și un „Ghid de autoprotecție”, în care explică, pas cu pas, cum poți recunoaște o activitate periculoasă. Iată când trebuie să oui mâbna pe telefon și să alertezi autoritățile:

Cineva este interesat de procurarea unor substanţe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanţe explozive sau precursori, otrăvuri etc.)Acţiuni prin care se încearcă perturbarea funcţionării unor instituţii/locaţii importante (obiective strategice de importanţă deosebită)Anumite persoane confecţionează, deţin, transportă sau manipulează ilegal armament, muniţii, substanţe care ar putea fi folosite în scopuri teroristePrezenţa repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor locaţii precum misiuni diplomatice străine, sedii ale unor instituţii internaţionale etc.Interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obţinerea de date referitoare la astfel de locuriPersoane care fotografiază sau filmează obiective unde asemenea activităţi sunt interziseUn autoturism care staţionează mult timp şi în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanţă deosebită, misiuni diplomatice şi/sau alte locuri în care prezenţa populaţiei este numeroasăPersoane care studiază insistent locuri aglomerate (gări feroviare sau staţii de metrou, aerogări, mari centre comerciale, obiective turistice, sportive sau culturale)Persoane care studiază insistent căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sensȚie sau altora le sunt puse întrebări nejustificate cu privire la programul de funcţionare al unor instituţii, momente ale zilei de maximă aglomeraţie, momentul schimbării personalului care asigură paza la ambasade etc.

Mai multe