Alertă! Ne-au invadat omizile!
Sunt mici, verzi, cu multe picioare şi pline de păr. Omizile păroase au invadat parcurile şi spaţiile verzi dintre blocuri şi nu plănuiesc să plece prea curând. Specialiştii spun că avem de-a face abia cu prima generaţie, mai urmează un val în august.
Aproape că nu există copac nemâncat de omizi. Sunt peste tot, oriunde întorci capul dai de ele.
Se caţără în pom şi nu mai coboară decât după ce l-au ronţăit pe tot. În Capitală, cea mai afectată zonă este sectorul 4.
Aici, în perimetrul Olteniţei, Budimex şi Luică, omizile au făcut prăpăd. „Am primit peste 500 de sesizări, cele mai multe din sectoarele 4, 5 şi 6, pe majoritate le-am rezolvat.
Sperăm ca de săptămâna viitoare să nu mai avem probleme. Va mai urma însă, o a doua generaţie în august", ne-a spus Tudorel Popa de la Centrul de Protecţie a Plantelor.
Mai grav e în parcuri, nu de puţine ori copiii sau adulţii trezindu-se pur şi simplu cu ele în cap.
"Eu mă joc cu ele, mă gâdilă. De multe ori îmi cad în cap din copaci", se amuză Mihăiţă, un puşti de numai 10 ani pe care l-am întâlnit în Parcul Circului.
Autorităţile spun că invazia omizilor are două cauze: temperaturile ridicate din ultima perioadă şi precipitaţiile bogate.
„Noi acţionăm cu două tipuri de insecticide: de contact şi sistemice. Primul tip le omoară instant, cel de-al doilea otrăveşte frunzele, iar apoi mor şi omizile", mai spune Popa.
Iată două reţete simple care te ajută să scapi de duşmanii păroşi.
Spray de usturoi: amesteci 2-3 căpăţâni de ursturoi pisat cu o lingură de boia iute, o lingură de ulei, o linguriţă de detergent şichid şi 7 căni de apă. Amestecă bine, strecoară şi stropeşte cu soluţia creată.
Ceai de hrean: puneţi la fiert 3 litri de apă. Luaţi apa de pe foc şi adăugaţi o rădăcină de hrean tăiată bucăţi şi patru ardei iuţi. Lăsaţi să se infuzeze vreme de o oră, răciţi compoziţia, strecuraţi-o şi stropiţi în casă.
Peste 500 de sesizări
Autorităţile au început să stropească cu insecticide încă din 12 iunie.
Cartierele cele mai afectate din Bucureşti au fost Olteniţei, Titan, Veteranilor, Drumul Taberei şi Crângaşi.
În total, la Centrul de Protecţie a Plantelor au fost înregistrate peste 500 de sesizări.
Reclamaţiile pot fi făcute la numerele de telefon: 021.413.18.56 şi 021.413.93.42.
Filoftea Cotean (73 de ani)
"De două săptămâni le întâlnesc în parc aici zi de zi.
Eu personal nu am văzut pe nimeni să vină şi să stropească cu ceva. Sunt hidoase şi ciupesc."
Constanţa Stoica (53 de ani)
"Ies cu nepoţelul la plimbare şi nu am unde să mă aşez.
Şi aici, în Parcul Circului şi la noi acasă în Fundeni omizile sunt la fel de multe.
Ziua sunt ele, iar noaptea ţânţarii."