ALERTĂ! Puhoaiele din Europa au ajuns în Dunăre

18 mai 2014 19:14   Național
Ultima actualizare:

Ciclonul Yvette a dat o tură prin Europa şi a răvăşit-o. Au căzut 210 l/mp de ploaie care i-au inundat pe vecinii noştri, iar acum puhoaiele au adus Dunărea la cote excepţionale.

Oricum, debitele Dunării erau mari, din pricina ploilor de la noi. Dar, situaţia a devenit critică de ieri, de când debitul este dublu faţă de cel normal. Media în luna mai este de 7.250 mc/s, dar ieri era la aproape 12.000 mc/s şi hidrologii estimează că debitul va creşte într-un ritm nemaiîntâlnit. Asta înseamnă că în fiecare secundă vor intra în România în jur de 14.000 de litri de apă, potrivit estimării hidrologilor.

Fluviul a săpat deja digurile de protecţie la intrarea în ţară, unde e „cod portocaliu" de inundaţii şi viituri, iar avertizarea este valabilă până în 26 mai. În dreptul mai multor localităţi din Mehedinţi, fluviul deja s-a revărsat şi a înaintat cu sute de metri peste culturile localnicilor. Autorităţile spun că au adus saci de nisip şi pietriş în zonele cele mai vulnerabile.

Hidrologii vorbesc despre „o severitate excepţională a fenomenelor". Din fericire, în România, norii se răresc şi chiar vom avea soare din belşug şi temperaturi de peste 26 de grade. Ceea ce înseamnă că Dunărea nu va fi alimentată suplimentar, cu apă din râurile interne.

Serbia şi Bosnia-Herţegovina, devastate de inundaţii

Cel puţin 44 de oameni au pierit în urma celor mai mari inundaţii din ultimii 120 de ani. Înghesuiţi în autobuze, bărci şi elicoptere, cu numai ce au pe ei sau numai câteva lucruşoare, mii de oameni au fugit din casele lor în Serbia şi Bosnia-Herţegovina. Cei care au încercat să mai rămână să-şi apere avutul nu au mai avut nici o şansă, fiindcă apa a ajuns la etajul clădirilor. Salvatorii s-au chinuit să-i scape cu elicopterele pe cei care au reuşit să se caţere pe acoperişuri.

Apele au făcut prăpăd în  Doboj, Bosnia-Herţegovina

Apele dezlănţuite au înghiţit totul în calea lor. Puhoaiele ameninţau ieri principala electrocentrală din Serbia. Iar în Bosnia au mişcat de la locurile lor minele militare rămase din timpul războiului din anii 1990, care pot face numeroase victime.

La circa două decenii de la sfârşitul conflictului, încă mai sunt persoane ucise şi rănite în fiecare an de explozia lor. Numărul lor se diminuase, graţie eforturilor de deminare şi a hărţilor cu zonele minate. Acum, când minele s-au mişcat, pericolul ca acestea să secere vieţi este din nou foarte mare.

Oamenii sunt înghesuiţi în bărci în Obrenovac, Serbia, lângă Belgrad

Mai multe