Alertă! Sunt 7.189 de drogați în Capitală

28 octombrie 2016 11:04   Național
Ultima actualizare:

Cifre îngrijorătoare: în București, sunt 7.189 de consumatori de droguri de mare risc. 74,2% din aceștia sunt infectați cu virusul hepatitei C, iar 12% au tuberculoză și HIV. Boala de plămâni se transite prin aer, iar populația se află într-un real pericol, avertizează Asociația Română Anti-SIDA.

Numărul persoanelor care se droghează a crescut îngrijorător: de la 1% în 2008, la 53,3% în 2012, avertizează Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), printr- scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloș și ministrului sănătății.

În București, sunt 7.189 de consumatori de droguri de mare risc (cifre Agenția Națională Antidrog). Prevalenţa HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a crescut  de la 1% în 2008 la 53,3% în 2012. Prevalenţa infecţiei cu virusul hepatitei C (HCV) era de 74,2%. O altă tendinţă îngrijorătoare este că 12% din consumatorii de droguri injectabile infectaţi cu HIV au şi TBC. Tuberculoza, transmisibilă prin aer, poate ajunge mult mai uşor la populaţia generală.

În aceste condiții alarmante, serviciile de reducere a riscurilor nu acoperă nevoile de pe teren (din cauza lipsei de fonduri), iar accesul la tratament HIV/hepatită C , TBC este extrem de dificil pentru consumatorii de droguri injectabile, spune Maria Georgescu, director executiv ARAS.

Programele de  reducerea riscurilor, împreună cu accesul neîngrădit la tratament pentru HIV și hepatită B și C, reprezintă soluția pentru stoparea răspândirii celor două boli în rândul consumatorilor de droguri, scrie ARAS. În București există acum un număr redus de servicii de reducere  a riscurilor, din cauza lipsei unei coordonări naționale și, deci, și a unui buget corespunzător.

Mai multe