Alexandru Rafila: "Am o mare nelămurire: de ce treimea aceea din populaţie care nu era decisă nu s-a vaccinat?"

24 august 2021 7:38   Național
Ultima actualizare:

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, afirmă că aproape jumătate dintre cazurile de deces asociate infecţiei cu SARS-CoV-2 în România s-au înregistrat după 1 ianuarie 2021 şi susţine că guvernanţii au avut o abordare "politică şi politicianistă" în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei create de criza sanitară.

"De ce nu există o politică de frânare, dacă vreţi, a creşterii, ci, dimpotrivă, o paralizie, dacă vreţi, decizională în această perioadă, mi-e foarte greu să înţeleg. De fapt, înţeleg. Sunt mizele politice, de popularitate, dar nu cred că sunt elemente serioase. Noi am avut cea mai mare mortalitate după cel de-al Doilea Război Mondial în lunile octombrie şi noiembrie, au avut loc alegerile la începutul lunii decembrie, iar numărul de decese după data de 1 ianuarie să ştiţi că a fost destul de important.

"De ce nu există o politică de frânare?"

Din totalul de 34.000 de decese înregistrate în România datorită acestei boli, 16.400 au fost înregistrate după data de 1 ianuarie. Deci, în mod evident, evoluţia pandemiei, consecinţele asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mortalităţii din România se datorează, de foarte multe ori, abordărilor politice şi politicianiste în ceea ce priveşte această pandemie", a afirmat Alexandru Rafila, luni seară, la B1 Tv.

 Medicul a vorbit şi despre "oportunitatea unor mari manifestări publice, fie că sunt congrese politice, fie că sunt alte tipuri de manifestări". "De ce nu există o politică de frânare, dacă vreţi, a creşterii, ci, dimpotrivă, o paralizie, dacă vreţi, decizională în această perioadă, mi-e foarte greu să înţeleg. De fapt, înţeleg. Sunt mizele politice, de popularitate, dar nu cred că sunt elemente serioase", a adăugat Alexandru Rafila, potrivi news.ro. El a susţinut că nu este "foarte optimist apropo de revigorarea campaniei de vaccinare".  "Am o mare, mare nelămurire: de ce treimea aceea din populaţie care nu era decisă nu s-a vaccinat. (...) Ăsta cred că este, de fapt, eşecul major: să nu reuşeşti să convingi oameni care aveau nevoie de informaţii, de încredere, să transmiţi acest lucru, este total inexplicabil", consideră Alexandru Rafila.

Mai multe