Alina Bica condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu

29 noiembrie 2016 17:11   Național
Ultima actualizare:

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost condamnată marți de instanța supremă la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz in serviciu si favorizarea infractorului. De asemenea, conform News.ro, în același proces, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie și Justitie au dispus achitarea Alinei Bica pentru două fapte de abuz în serviciu și o faptă de favorizare a faptuitorului, respectiv a lui Adriean Videanu, dar au condamnat-o la patru ani de inchisoare cu executare pentru o altă faptă de favorizare a făptuitorului, repectiv a lui Ovidiu Tender.

Din pedeapsa Alinei Bica va fi scăzută perioada în care fosta procuroare a stat in arest preventiv, respectiv din ianuarie pana în iunie 2015.

Instanta suprema l-a achitat pe Adriean Videanu pentru complicitate la abuz in serviciu.

Sentinta poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va da o decizie definitiva in acest caz..

Dosarul a ajuns la ICCJ in iunie 2015, judecarea a inceput in septembrie 2015 si s-a incheiat dupa 15 termene, in 23 noiembrie 2016.

In rechizitoriu, procurorii sustin că în 24 septembrie 2013, intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT - Structura Centrala, procurorul de caz a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui numar de 80 actiuni, detinute la o firma de catre Adriean Videanu.

"La data de 25 februarie 2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanta, cu incalcarea prevederilor legale de competenta (...) admiterea solicitarii inculpatului Videanu Adriean si a ridicat sechestrul asigurator", mai arata anchetatorii.

Procurorii susțin că, la cererea de ridicare a sechestrului, Adriean Videanu ar fi depus înscrisuri din care ar fi rezultat, în mod fals, că nu mai deținea acțiunile respective din august 2012

Mai multe