Alocații copii 2020. Ludovic Orban a declarat că nu sunt bani la buget pentru dublarea ajutorului de la stat

7 ianuarie 2020 14:59   Național
Ultima actualizare:

Alocațiile copiilor în 2020 nu se vor mări prea curând, a anunțat Ludovic Orban, luni seară, la un post de televiziune. El a declarat că râmâne fidel deciziei pe care a luat-o anul trecut cu privire la majorarea ajutorului de stat pentru cei mici. Nu sunt bani la buget, a susținut și acum primul ministru.

Într-un interviu acordat postului de televiziune digi24.ro, Ludovic Orban a vorbit despre alocațiile copiilor are ar fi urmat  să se dubleze începând cu data de 1 ianuarie 2020. Premierul a declarat că, deși își dorește ca ajutorul acordat să se mărească, momentan acest lucru este posibil, deoarece bugetul nu poate susține plățile. Ludovic

Orban a mai declarat că nu se știe când se vor mări alocațiile, dar asta nu se va întâmpla în viitorul prea apropiat. Iată o veste foarte proastă pentru toți părinții care chiar se bazau pe acești bani în plus.

Alocații copii 2020. Ajutoarele de la stat pentru cei mici s-au mărit cu doar 3.8%

Orban a mai adăugat că alocațiile celor mici s-au mărit de la 1 ianuarie, dar cu o sumă mult mai mică, iar asta în urma depunerii unui proiect de lege de către PNL. Majorarea pe care o dorește PSD-ul este, însă, imposibilă la acest moment. „Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare al creșterii alocațiilor. Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii", a afirmat Ludovic Orban, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL. „Mai mult, potrivit unui alt proiect de lege adoptat tot la propunerea PNL, alocațiile cresc anual, pentru a recupera puterea de cumpărare a alocației, care se pierde în urma inflației. Deci, practic, alocațiile de la 1 ianuarie cresc cu 3,8%. Să vii acum, tot în 2019, și să impui o nouă dublare a alocațiilor pentru copii, arată o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD”, a subliniat Ludovic Orban. „Aici sunt un om cinstit și am spus-o încă din prima: PNL a introdus un amendament la Legea bugetului de stat, în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocațiile. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că pentru o perioadă de patru ani de zile, PSD nu a crescut deloc alocația”.

Mărite, alocațiile ar crește cheltuielile bugetare cu peste 6 miliarde de lei 

„Nu putem să aplicăm legea așa cum este ea adoptată”, a mai spus Orban. „Ne dorim creșterea alocațiilor, căutăm o soluție, avem mai multe variante în analiză, astfel încât să garantăm copiilor României că vor beneficia în timp de o creștere a alocației care să fie posibil de finanțat. Gândiți-vă că dublarea alocațiilor, așa cum a cerut PSD, înseamnă creșterea cheltuielilor bugetului de stat cu peste 6 miliarde, care înseamnă creșterea deficitului bugetar cu un procent semnificativ”, a concluzionat premierul. 

Prin urmare, alocațiile pentru copii în 2020 nu vor suferi mari schimbări, iar dacă se va întâmpla, majorările vor fi mult mai mici și aplicate progresiv. 

Mai multe