Alocații de peste 753.000 de lei, achitate copiilor cu Cerințe Educaționale Speciale. Cum poți primi acești bani

20 iunie 2019 18:13   Național
Ultima actualizare:

891 de elevi și preșcolari cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) din grădiniţele, şcolile şi liceele din Sectorul 4 au primit, luna aceasta, alocaţiile de hrană şi bani pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării, transport, materiale igienico-sanitare și cultural-sportive.

Cei peste 753.000 lei alocați de la bugetul de stat prin Ministerul de Finante, către Primăria Sectorului 4, au fost achitați prin Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ (D.A.U.I.).

“Numărul copiilor care au beneficiat de aceste alocații – fie că vorbim doar despre norma de hrană, fie că vorbim despre alocația de cazarmament – a crescut cu aproape 100 în acest an față de 2018. Norma de hrană a fost achitată, pentru perioada ianuarie – aprilie 2019, către elevii și preșcolarii din învățământul de masă și către cei școlarizați la domiciliu (deoarece, copiii care studiază în școlile speciale primesc hrană în unitățile de învățământ). Iar alocația de cazarmament a fost achitată pentru toți copiii cu cerințe educaționale speciale, pentru perioada ianuarie – iunie 2019. Este vorba despre preșcolari și elevi care îndeplinesc condițiile legale, impuse de Hotărârea Guvernului nr. 564/2017, și pentru care s-au depus cereri în acest sens”, a explicat directorul general al D.A.U.I., Ana – Maria Mocăniță.

Astfel, în timp ce în învățământul special din Sectorul 4 sunt înregistrați 514 elevi cu cerințe educaționale speciale (483 în școlile speciale și 31 școlarizați la domiciliu), în învățământul de masă studiază 377 de elevi, după cum urmează: grădinițe: 37 de preșcolari; învățământ primar: 174 elevi; învățământ gimnazial: 152 elevi; licee: 14 elevi.

Sume totale plătite copiilor, în funcție de vârstă și de frecvența la cursuri

Prin Hotărârea Guvernului nr. 564/2017, Executivul a impus și sumele acordate copiilor cu cerințe educaționale speciale. Astfel, dacă în cazul elevilor, alocația de hrană se acordă în sumă fixă, de 16,60 de lei/zi, iar în cazul preșcolarilor – de 12 lei/zi, valoarea totală a drepturilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării etc. variază de la 366 la 844 de lei pe an, în funcție de grupa de vârstă în care se încadrează copilul.

Iată care sunt sumele maxime de care pot beneficia, în baza legii, pentru o perioadă de 6 luni, copiii cu cerințe educaționale speciale din Sectorul 4, în funcție de grupa de vârstă și de participarea la cursuri:

-Copil de la 3 la 7 ani   – aproximativ 1.710 lei

-Elev de la 7 la 14 ani – aproximativ 1.767 de lei

-Elev de la 14 la 18 ani  – aproximativ 1.838 lei

-Tânăr de la 18 la 26 ani  – aproximativ 1.883 lei

Ce spune legea. Cine beneficiază de acești bani

Hotărârea Guvernului nr. 564/2017 reglementează strict cine sunt beneficiarii acestor alocații și modalitatea în care aceste sume sunt acordate.

Astfel, potrivit actului normativ, beneficiarii sunt copiii școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

a) copiii cu CES integrați în învățământul de masă, care urmează curriculumul învățământului de masă;

b) copiii cu CES integrați în clase/grupe speciale organizate în învățământul de masă;

c) copiii cu CES din învățământul special;

d) copiii cu CES care necesită perioade de spitalizare mai mari de 4 săptămâni pentru care se organizează, după caz, grupe sau clase în cadrul unității sanitare în care aceștia sunt internați;

e) copiii cu CES care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități, sunt nedeplasabili, pentru care se organizează școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată.

La baza dosarelor depuse pentru obținerea acestor drepturi stă, potrivit aceleiași legi, certificatul de orientare școlară și profesională – documentul/actul oficial eliberat de către centrele județene de resurse și de asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și de Asistență Educațională, denumite în continuare CJRAE/CMBRAE, conform prevederilor legale în vigoare. Acesta cuprinde diagnosticul/deficiența, gradul acestuia/acesteia, în funcție de care copiii cu CES sunt orientați în învățământul de masă sau în învățământul special.

De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, prezența la cursuri este obligatorie pentru acordarea alocației de hrană:

Art. 3, alin. (2) – “Alocația zilnică de hrană se acordă lunar, în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare școlară și profesională.”

Art. 3, alin. (3)  – “Alocația zilnică de hrană nu se acordă pentru zilele în care copiii cu CES au absentat nemotivat, zilele de sâmbătă, duminică, sărbătorile legale și nici în perioada vacanțelor școlare”.

Mai multe