Alocaţiile dublate şi pensiile mărite rămân doar pe hârtie

19 ianuarie 2020 19:12   Național
Ultima actualizare:

Viitorul sună bine în multe domenii, dar doar pe hârtie! Creşterea pensiilor şi dublarea alocaţiilor ar putea rămâne, deocamdată, doar un vis frumos, pentru că situaţia economică nu permite aceste creşteri importante.

Premierul Ludovic Orban a clarificat ieri, într-un interviu pentru hotnews.ro, când şi în ce condiţii vor primi copiii şi bătrânii bani mai mulţi. Iată ce a declarat şeful Guvernului!

Despre alocaţii

Ludovic Orban spune că majorarea alocaţiilor depinde de evoluţia economică. Premierul a precizat însă că îşi doreşte aceste creşteri, însă nu va fi luată nici o decizie „care să afecteze evoluţia economiei pe termen lung”.  Întrebat dacă alocaţiile pentru copii vor fi dublate în a doua jumătate a acestui an, Orban a răspuns: „dacă există resurse financiare”. ”E o garanţie că vom creştere alocaţiile pentru copii, cu cât le vom creşte vom vedea în funcţie de cum evolează veniturile, cheltuielile (…) Vedem cum o vom face atunci când ne apropiem de termenul de rectificare a bugetului”.

El a precizat că majorarea alocaţiilor presupune un efort bugetar de 6,3 miliarde de lei. „Guvernul nu are bani de acasă şi nu poate aduna bani din eter. (...) Această lege a fost o răzbunare a PSD pe noi”, a afirmat şeful Guvernului, comentând că „nu există nicăieri în lume să dublezi alocarea alocaţiilor de 2 ori într-un an”. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii, la 600 de lei pentru copiii până în doi ani, respectiv la 300 de lei pentru cei de peste 2 ani, însă Executivul a afirmat încă din start că nu sunt bani şi a amânat intrarea în vigoare până după rectificarea bugetară din vară.

Despre creşterea pensiilor

De evoluţia economică depinde şi majorarea pensiilor. Întrebat dacă acestea vor creşte cu 40% din septembrie Orban a răspuns: „nu e 100% asta”. ”Banii sunt prevăzuţi, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reuşim să asigurăm un trend economic solid, să relansăm investiţiile şi să îmbunătăţim colectarea”, a completat el. 

Şeful Guvernului a comentat că „PSD a făcut varză legea pensiilor”, crescând „din burtă” punctul de pensie şi creând „o vraişte generalizată. Orban a precizat că impactul bugetar în privinţa creşterii pensiilor este de aproximativ 16 miliarde de lei în acest an, în 2021, în jur de 150 de miliarde, iar impactul pe 2022 duce spre 180 de miliarde. „Vom creşte pensiile cu siguranţă, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluţia economiei pe termen lung (...) Sper să nu vină şi o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii 3 ani s-a dezechilibrat grav economic românească”, a spus el.

Despre pensiile speciale

În ceea ce priveşte mult discutatele pensii -speciale, premierul a declarat că guvernul analizează să îşi asume răspunderea şi pe o lege de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari. ”E posibilă angajarea răspunderii şi pe Secţia specială şi analizăm acum posibilitatea asumării răspun-derii pe desfiinţarea pen-siilor speciale pentru parlamentari, pe modificarea legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor care a statuat pensiile speciale pentru parlamentari. Sunt curios cum vor reacţiona parlamentarii. Poate atunci vor fi şi mai dornici să voteze o moţiune”, a spus acesta la HotNews Live. 

Despre anticipate şi moţiunea de cenzură

Premierul a vorbit şi despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate şi despre moţiunea de cenzură pe care PSD a declarat că vrea s-o introducă atunci când Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scutin.  „Dacă ajungem în situaţia declanşării de alegeri anticipate, parlamentarii PNL nu vor vota învestirea nici unui Guvern.(...) Cu siguranţă (vor vota împotriva unui nou guvern, dacă moţiunea PSD trece - n.r.). Nici un vot nu va fi de la PNL pentru noi învestiri”. Premierul s-a declarat sceptic însă că moţiunea de cenzură anunţată de PSD după asumarea răspunderii guvernului pe alegerea primarilor în două tururi va trece. El a precizat că, în acest caz, parlamentarii PNL vor vota împotriva moţiunii.

Mai multe