Altădată Raiul rulotiştilor, plajele de la Vadu şi Corbu au ajuns acum gropi de gunoi

26 august 2018 20:30   Național
Ultima actualizare:

Plajele de la Vadu şi Corbu sunt recunoscute pentru frumuseţea lor sălbatică, nisipul curat şi apa neobişnuit de limpede. Din păcate, mulţi turişti care ajung acolo uită de natura care i-a atras aici la început şi lasă în urmă o mulţime de gunoaie.

Un colţ de Rai. Aşa era considerată plaja de la Vadu. Cândva, aici veneau doar rulotişti. Întindeau cortul, renunţau la haine şi preferau să rămână în costumul Evei sau al lui Adam şi stăteau toată vara pe plaja semipustie. Cu anii, sălbăticia s-a dus. Dar nu a luat locul civilizaţiei, cum te-ai fi aşteptat. Din contră, cei care frecventează acum zona se dau hipioţi, oameni liberi, oameni ai naturii, dar uită tocmai de natură şi lasă în urma lor gunoaie de tot felul.

Angajaţi ai Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării au găsit pe plajele de la Vadu, dar şi câţiva kilometri mai la sud, pe altă “plajă sălbatică”, la Corbu, tone de resturi menajere. Culmea, chiar şi un televizor abandonat! ”Au adus televizorul, l-au folosit cât au stat în sejur şi aici l-au lăsat. Strângem după ei grătarul, este al cuiva care probabil încă îl foloseşte, dar a fugit în apă când ne-a văzut”, a spus un agent RBDD, citat de stirileprotv.ro.

În weekend, am dat şi noi o raită pe plaja de la Cornu şi într-adevăr imaginea este dezolantă. Maşini parcate chiar pe plajă, deşi există o barieră instalată de cei de la Rezervaţia Biosferei care nu-ţi permite accesul, munţi de gunoaie sau terase abandonate. Cei care au vrut să facă afaceri în zonă n-au avut parte de prea multe câştiguri şi au închis repejor.

Chiar dacă la intrarea spre plajă a fost montat, de anul acesta, în premieră, un aparat de taxare, nimeni nu pare preocupat să-l folosească, mai ales că nu există nici un angajat la terminalul respectiv. Turiştii trec fără probleme pe lângă el şi chiar fac glume de genul: “Ia uite, bă, ne-au pus ăştia bancomat aici!”

Cei şapte angajaţi ai Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării au de acoperit sute de hectare pentru a verifica dacă se respectă legea. Dar chiar ei recunosc că sunt depăşiţi de situaţie, iar amenzile de 200 de lei sunt prea mici ca să-i sperie pe turiştii necivilizaţi.

Mai multe