”Am crezut că va cădea blocul peste noi”. Șocul oamenilor care locuiesc în blocul din Otopeni, unde au explodat bancomatele
Șoc și groază pentru mai mulți localnici din Otopeni. Azi dimineață, în jurul orei 5.00, bancomantele BCR aflate la parterul blocului lor au fost aruncate în aer de hoți. Totul arăta ca după război. ”Am crezut că va cădea blocul peste noi”, ne-a spus o femeie, care stă la etajul doi al imobilului.
Hoții au adus în țară o nouă metodă de jaf: nu se mai chinuiesc să spargă bancomatele, ci le aruncă în aer. În felul acesta, ajung rapid la sumele de bani din aparate.
Același lucru s-a petrecut azi dimineață, 8 septembrie, la ora 5.00, la sediul BCR, aflat la parterul unui bloc din orașul ilfovean Otopeni.
Două bancomate au explodat, în timp ce oamenii încă dormeau, iar jefuitorii au fugit cu două casete cu bani.
”S-a auzit o bubuitură puternică. Am crezut că va cădea blocul peste noi. M-am dat jos repede din pat, m-am uitat pe fereastră și am văzut un maldăr de fiare și geamuri sparte, după care au început să vină echipajele de poliție. Se simțea un miros puternic de carbit, iar mai multe mașini au fost avariate de la suflul exploziei. Și acum sunt răvășită”, ne-a povestit Eugenia Marinescu, care locuiește într-un apartament aflat la etajul doi, chiar deasupra băncii.
”La fața locului s-au deplasat imediat polițiștii orașului Otopeni împreună cu efective de pompieri și specialiști din cadrul IGPR, precum și conducerea IPJ ILfov, pentru efectuarea de activități specifice. Au fost luate măsuri pentru delimitarea perimetrului și conservarea locului faptei. Din primele verificări s-a stabilit faptul că distrugerile au avut loc la două bancomate ce aparțin unei bănci. În cauză, au rezultat numai pagube materiale și nu au rezultat victime. Polițiștii efectuează verificări și investigații pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt și de drept, cât și pentru identificarea autorilor și luarea măsurilor legale care se impun”, au anunțat reprezentanții IPJ Ilfov.
Alte cazuri când hoții au explodat bancomantele
Și nu este primul caz de acest gen! Potrivit IGPR, de la începutul anului, în România, au avut loc cinci cazuri de furturi din bancomate prin explozie, iar în trei dintre ele infractorii au fost prinși și arestați preventiv.
- Astfel, pe 20 martie, oamenii legii au depistat în flagrant, în localitatea Ozun, județul Covasna, doi bărbați, cu vârste de 25, respectiv 38 de ani, în timp ce voiausă fugă cu banii dintr-un bancomat aruncat în aer.
Ulterior, în municipiul Brașov, într-o benzinărie, a fost depistat un alt bărbat, care le-ar fi facilitat transportul. Cei trei sunt bănuiți și de distrugerea bancomatelor și furtul de bani comise în Sinaia, pe 10 februarie;
- De asemenea, la începutul anului, doi bărbați au distrus, prin utilizarea unei substanțe explozive, un bancomat din incinta unei societăţi comerciale, din localitatea Lumina, județul Constanța. Au plecat atunci cu cutii în care erau depozitate sume de bani;
- În alte două cazuri de acest fel, comise în Timiș și Arad, au fost identificate persoanele bănuite, cercetările fiind continuate în vederea probării activității infracționale.
Metoda bancomatul explodat, preluată din alte state UE
Acest mod de operare este unul importat din alte state ale Uniunii Europene, unde au fost comise fapte de acest gen, în ultimii ani.
”Din datele existente, a reieșit faptul că, în comiterea unor astfel de infracțiuni în statele europene sunt implicați și cetățeni români, întrucât autoritățile din aceste state au probat activitatea infracțională a unor grupuri de român, în Austria și Spania. În cazurile înregistrate în România, polițiștii desfășoară cercetări, în cadrul unor dosare penale, sub supravegherea procurorilor de caz și cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române. De asemenea, în instrumentarea cazurilor, se cooperează, la nivel european, cu Europol și au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autoritățile din Spania, Italia, Franța, Germania și Austria, în cadrul cărora s-a realizat un schimb de bune practici”, au explicat oficialii Poliției Române.
Câte bancomate au băncile din România
În România sunt circa 11.000 de bancomate, potrivit datelor centralizate de Banca Națională. Cele mai multe sunt operate de BCR, BRD, CEC Bank și Raiffeisen.
Bancherii nu vor să spună câți bani se află de obicei ntr-un astfel de aparat, ca să nu atragă și mai mulți hoți, dar precizeză faptul că un ATM este mult mai valoros, costă în medie 50.000 de lei, iar profitul lunar estimat este de circa 400 de euro.
Cine a inventat bancomatul
Inventatorul bancomatului este John Shepherd-Barron și a fost istalat pentru prima dată la Londra în anul 1967.
La acea vreme, cardurile nu existau, iar aparatul funcţiona în bază de cecuri. Acesta l-a inventat după ce a fost concediat de la banca la care lucra.
El nu și-a înregistrat patentul și nici nu s-a îmbogățit de pe urma apariției ATM-urilor. A primit doar diplome și medalii, fiind un tip modest și mereu zâmbitor.
Întrebat cum i-a venit ideea, Barron și-a amintit cum a întârziat cinci minute peste ora închiderii băncii cu care lucra și nu a mai putut încasa un cec foarte important pentru el.
„Așa că m-am gândit ce ar fi dacă am face un automat care să elibereze cash în baza unor cecuri, carduri sau alte instrumente. Inițial, codul PIN trebuia să aibă șase cifre, dar am renunțat la două cifre pentru că nevasta-mea nu putea reține un șir mai lung de patru cifre”, a explicat John Shepherd-Barron.
Nevasta lui a fost Caroline Murray, fiica lui Sir Kenneth, președintele din acea vreme al Royal Bank of Scotland. Barron a murit în mai 2010 , la vârsta de 84 de ani, în nordul Scoţiei.