«Am învăţat 5 ani şi nimeni nu mă angajează»

28 septembrie 2012 16:04   Național
Ultima actualizare:

Îngrijorare în rândul tinerilor cu studii superioare din România. Deşi s-au strâns în număr mare la bursa locurilor de muncă, organizată ieri în toată ţara, absolvenţii s-au declarat nemulţumiţi de cerinţele de pe piaţa muncii. Mulţi au plecat de la târgul de joburi cu un gust amar, dar şi cu vrafuri de diplome şi CV-uri solide.

Angajatorii au scos la concurs peste 20.000 de locuri de muncă în toată ţara.

Cele mai multe dintre ele nu vor fi ocupate niciodată de tinerii care au absolvit recent o facultate.

În opinia acestora, nevoile firmelor nu coincid cu pregătirea lor, net superioară cerinţelor pieţei.

Peste 9.000 de oameni au trecut ieri pe la Palatul Copiilor din Capitală pentru a-şi depune CV-ul pentru cele 5.152 de joburi disponibile

„Am absolvit Relaţii Internaţionale, dar nimeni nu are nevoie de pregătirea mea.

Am trei ani de facultate, doi de master, am învăţat trei limbi străine şi ei caută operatori call-center şi agenţi de vânzări.

Nu înţeleg, ce să vindem pe criza asta?", ni s-a destăinuit Dana C., o tânără de 22 de ani, care venise optimistă, ieri, la bursa locurilor de muncă din Capitală.

Lângă ea, Dan G., un tânăr de 23 de ani, îi împărtăşeşte îngrijorarea.

„Vrem să ajutăm România din postura de angajaţi ai instituţiilor Uniunii Europene. Însă, nu putem să ajungem acolo decât dacă intrăm în politică. Nu ne interesează această ocupaţie", ne-a spus Dan.

Ofertele de joburi în vânzări, asigurări şi servicii abundă. Lipsesc, însă locurile de muncă în producţie.

În ciuda acestei discrepanţe între cerere şi ofertă, angajatorii păstrează ştacheta foarte sus când vine vorba de recrutarea candidaţilor.

Angajatul ideal trebuie să aibă până în 30 de ani, foarte multă experienţă în spate şi să muncească pe un salariu mic.

Aspiranţii la un job vor lefuri în acord cu munca prestată, însă lucrurile s-au schimbat drastic în ultimii ani.

„Noi încercăm să-i pregătim pe candidaţi să aibă aşteptări realiste, adaptate vremurilor în care trăim.

Nimeni nu mai plăteşte salarii ca acum cinci ani, nici în ţară, nici în străinătate", ne spune Camelia Ionescu, consilier profesional şi psihologic la o firmă de recrutare.

Uite ce joburi sunt în Capitală!

Peste 22.520 de persoane nu au, în prezent, un loc de muncă în Capitală, spun reprezentaţii Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă Bucureşti.

Candidaţii au fost consiliaţi de reprezentanţii firmelor de recrutare

La târgul de ieri, deschis la Palatul Copiilor, cele mai ofertate joburi au fost pentru consilieri vânzări de asigurări, ofiţeri bancari, manageri şi consilieri tehnici, directori de vânzări, experţi contabili (434).

Bucureştenii cu studii medii au avut la dispoziţie 1.170 de joburi, în timp ce alte 2.735 de posturi au fost disponibile muncitorilor calificaţi.

Mai multe