«Am luat luat porc, dar l-am dat jumi-juma cu fiu-miu»
Încercăm, pe cât posibil, să respectăm tradiţiile, chiar dacă suntem mai săraci de la un an la altul. Ignatul nu mai e ca-n vremurile bune, dar românul nu concepe Crăciun fără cârnaţi şi caltaboşi. Aşa că porcul e din ce în ce mai ...mic!
La ţară, gospodarii şi-au sacrificat deja animalul din bătătură şi au început să pregătească bucatele pentru sărbători. Un pic mai complicat este pentru orăşenii care ţin la tradiţie şi evită masa gata preparată, din supermarket.
George va avea de împărţit cu tatăl său un purcel de 103 kilograme
Şi-au rezervat godacii încă de astă vară şi ieri au făcut coadă la ferme, să participe direct la tăierea lor. „Sunt clienţi care au rezervat porcul cu câteva luni în urmă. Acum, omul vine cu familia şi asistă la tăierea lui, exact aşa cum se practică la ţară, la bunici. Cât durează pârlirea, apoi tranşarea, clientul serveşte o ţuică fiartă, mănâncă nişte covrigi... Ca la români!", spune Daniel Panait, proprietarul unei ferme de porci situate la 30 de km de Capitală.
Clienţii au aşteptat tăierea porcului încălzindu-se cu ţuică fiartă
Bărbatul nu duce lipsă de clienţi, mai ales că şi preţul a rămas la nivelul anilor trecuţi: 9 lei/kg, în viu. E drept, oamenii cumpără mai puţin, caută porci mai mici, sau se „combină" mai mulţi pentru a achita un singur purcel.
„Am ales un porc la 100 kilograme, pe care îl împart jumi-juma cu fiul meu. Anii trecuţi luam câte un porc fiecare, că suntem familie mare, dar acum nu ne mai permitem. Vom prepara strictul necesar, ca să simţim şi noi că a fost Crăciun: picioarele din faţă le băgăm la piftii, din cele din spate facem un jambon... Ceva sărmăluţe şi cam atât!", ne-a mărturisit Ion Barbu, un bucureştean în vârstă de 68 de ani.
La ferma lui Panait a fost un dute-vino până târziu, spre seară: zeci de persoane aşteptau la coadă să prindă „pe viu" tăierea porcului. Nici nu se elibera bine masa de tranşat carne, că un alt godac intra imediat în „pregătire".
Ţânţăreanu s-a tratat cu ţuică fiartă
Cu toate că abia anul trecut a scăpat de cancerul de colon, Cristian Ţânţăreanu o ţine din chef în chef, iar ca tratament de rezistenţă, miliardarul în vârstă de 67 de ani a ales o reţetă tradiţională: ţuica fiartă.
Vineri seara, Cristian Ţânţăreanu a petrecut, iar sâmbătă a luat-o de la capăt. Miliardarul a chemat tot satul la petrecerea de Crăciun de la Corbeanca! Omul de afaceri a pus pe jăratic un tăuraş de 350 kg, un porc de 250 kg, mai mulţi curcani imenşi, dar şi sute de litri de vin roşu şi ţuică fiartă.