Am mâncat zeci de tone de carne expirată de 7 luni!

13 martie 2014 19:52   Național
Ultima actualizare:

Picioare de porc, peşte, pui, vită, ouă, burtă, pipote, copane de curcan. Toate alterate, expirate sau fără acte. Asta au găsit procurorii de la crimă organizată la percheziţiile de ieri şi de miercuri, în mai multe judeţe din ţară. Mai multe tone de carne expiraseră din luna august.

Incredibil cât de organizate au fost cele două reţele de tip mafiot care aduceau carne stricată în România! Au fost descoperite firme şi depozite în aproape toată ţara.

Cazul a fost iniţiat de Serviciul Român de Informaţii încă de la începutul anului 2013, scrie Mediafax. În total, 129 de tone de carne şi produse din carne au fost retrase definitiv, iar alte 100 de tone au fost oprite temporar de la comercializare. Într-un depozit din localitatea Ghimbav, judeţul Braşov, au fost găsite 9 tone de carne expirată din august 2013, care fusese „verificată" de inspectori veterinari. De alt­fel, din reţea făceau parte persoane cu funcţii publice, informează DIICOT.

Până acum au fost reţinut un inspector OPC Cluj, suspectat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, urmărit penal pentru favorizarea făptuitorului. Primul anunţa firmele că urmează să fie controlate şi primea în schimb cârnaţi. Sunt suspectaţi că făceau parte din reţea şi poliţişti de frontieră.

Preşedintele ANPC, Marius Dunca, a dat exemplu judeţul Iaşi unde au fost găsite 13,6 tone de aripi de pui expirate din noiembrie 2013. De asemenea, au mai fost retrase de pe piaţă pentru că erau expirate 100 tone de macrou, 300 kg de creier de porc, 15 kg de pipote, 350 kg de burtă congelată, 10 kg de tobă şi cârnaţi.

În judeţul Bistriţa-Năsăud au fost găsite 10 kg de tobă fără acte, în judeţul Cluj au fost confiscate ca alterate 160 kg de pulpă de pui şi 30 kg de carne fără acte. În Capitală, au fost verificate 13 firme, toate amendate cu valoarea totală de 57.000 lei şi au fost oprite de la vânzare 964 kg de carne şi produse din carne, iar 1,8 tone de carne au fost sechestrate. În urma acestor controale, inspectorii ANPC au dat amenzi totale de 71.500 lei.

Instituţiile care anchetează acest scandal au anunţat că vor continua verificările şi controalele. După două zile, au fost reţinute 10 persoane, audiaţi 30 de suspecţi şi verificate peste 100 de firme. Anchetatorii spun că aceştia ar fi importat carne din state UE, nu au plătit TVA în valoare de 15 milioane de euro şi ar fi pus în vânzare produse expirate şi alterate. Reţeaua mafiotă „lucra" în 18 judeţe.

Părinţii Soranei Cîrstea au fost audiaţi

Ofiţerii anticorupţie au ajuns miercuri şi la depozitul deţinut în Târgovişte de părinţii tenismenei Sorana Cîrstea. Anchetatorii au terminat percheziţia aproape de miezul nopţii, inclusiv toate maşinile firmei şi cele personale. Ofiţerii cred că firma familiei Cîrstea are legătură cu dosarul cărnii instrumentat de DIICOT.

După mai bine de zece ore, părinţii tenismenei au fost duşi la audieri cu duba jandarmilor. Avocatul familiei Cîrstea susţine că în depozit nu există carne şi că percheziţiile au vizat nişte afaceri cu societăţile implicate în dosarul cărnii. Anchetatorii au mai ridicat şi mai multe calculatoare şi documente. (Ionuţ Dima)

«Carnea alterată poate provoca şoc anafilactic»

Mâncarea stricată ne poate provoca boli grave, chiar moartea, spun specialiştii. „Carnea alterată, dacă este consumată, este foarte periculoasă pentru organism.

Produsele alterate dezvoltă o microfloră care poate forma histamina, aceasta fiind una dintre cele mai puternice substanţe alergene.

Prin urmare, după ce consumăm carne alterată, putem face alergii alimentare puternice. Unele persoane, mai sensibile, pot face şoc anafilactic. În astfel de cazuri poţi să mori până ajunge Salvarea la tine. De asemenea, carnea stricată este foarte periculoasă pentru copii, femeile gravide, bătrâni şi pentru cei care au un sistem imunitar slăbit. Metaboliţii toxici, adică excrementele bacteriilor care se dezvoltă în carnea alterată, pot produce toxiinfecţii alimentare grave, enterocolite.

Din păcate, în privinţa mezelurilor, este foarte greu să-ţi dai seama în magazin dacă sunt sau nu stricate, pentru că unii comercianţi spală cu oţet mezelurile pe care se depune mâzgă, le dau cu aromă de usturoi sau le afumă din nou, astfel încât nici culoarea, nici mirosul nu sunt suspecte pentru consumator. Carnea, în schimb, poate fi verificată în magazin. Dacă e veche, nu mai e rozalie, ci cărămizie. De asemenea, dacă o apeşi cu degetul şi nu mai revine la forma iniţială, e veche". (Oana Neacşu)

VIDEO Dosarul cărnii stricate: Zece persoane, reţinute pentru evaziune fiscală

Mai multe