Amenzi de 10.000 de lei pentru copiii nevaccinați

31 iulie 2017 15:35   Național
Ultima actualizare:

Amenzi mari pentru părinții care refuză imunizarea copiilor! Asta prevede Proiectul Legii vaccinării pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății.

În cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.

La înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi.

Care sunt vaccinurile obligatorii

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

”În cazul vaccinărilor obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”, stabileşte proiectul de lege, potrivit căruia excepţie de la această prevedere fac situaţiile în care părinţii sau persoana responsabilă refuză în scris vaccinarea copilului minor. 

Cum vor putea fi scutiți de la imunizare

De asemenea, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligaţia prezentării acestuia la vaccinare, dacă acesta are o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situaţia în care prezintă medicului care are în evidenţa sa minorul o certificare a situaţiei invocate.

Certificarea contraindicaţiei de vaccinare a copilului se realizează de către Comisia Judeţeană de Vaccinare, în baza dovezilor medicale prezentate.

Dacă nu este prezentat unul dintre aceste documente, unitatea de învăţământ are obligaţia de a sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în colectivitate.

Părinții, chemați la consiliere

Părinţii care nu vin cu copiii la vaccinare vor fi chemați la consiliere cel puţin o dată la trei luni.

Conform proiectului, în termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătăţii va elabora şi va aproba normele de aplicare ale prezentei legi prin Ordin al ministrului sănătăţii.

Lege intră în vigoare la data de 1 Ianuarie 2019.

Mai multe