Amnistia și grațierea, pe înțelesul tuturor. Jurnalistul Liviu Avram explică
“Nu se grăbește doar pentru el. Se grăbește pentru foarte multă lume”, a spus jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct Adevărul, cu referire la Liviu Dragnea, întregul Guvern și de încercarea de a trece două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codurilor Penale. Ziaristul a fost invitat luni seară, 23 ianuarie, la emisiunea “Jocuri de putere”, de la Realitatea TV, unde a explicat care ar fi consecințele aplicării unor astfel de măsuri.
A dat ca exemplu infracțiunea abuzului în serviciu, pedepsită în prezent cu închisoarea de la doi la șapte ani. În cazul unei ordonanțe de urgență în materie de dezincriminare, cei cu pedepse mai mici de cinci ani ar fi grațiați, ceea ce înseamnă majoritatea celor condamnați. Cei care au de ispășit între cinci și șapte ani beneficiază de o reducere a pedepsei la jumătate. Adoptarea ordonanței de urgență înseamnă că pedepsele vor fi între șase luni și trei ani sau amendă. Mai mult, cazurile care sunt acum în judecată vor beneficia de noua pedeapsă, chiar dacă faptele s-au comis înainte de publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. De asemenea, multe dosare mai vechi vor fi închise.
Dacă Parlamentul ar respinge ordonanța, toate faptele comise până la data în care Parlamentul ar face asta beneficiază de pedeapsa cea mai favorabilă, așa că se ajunge din nou la șase luni-trei ani, chiar dacă ordonanța ar funcționa chiar și un minut!
Mai mult, ar exista un prag de de 200.000 de lei, ceea ce înseamnă că ceea ce este prejudiciu mai mic de această sumă nu este luat în seamă drept abuz, dar și o altă condiție: acțiunea penală ar începe doar la plângerea părții vătămate, în trei luni de la comiterea faptei.