Amstaff-ul agresiv, căutat în trei judeţe
Doar urme de vopsea au mai rămas pe strada Căluşei, în locul unde, în urmă cu o săptămână, un fox terrier a fost sfâşiat de un câine de luptă Amstaff. Oamenii din zonă povestesc momentele de groază la care au fost martori, iar autorităţile caută acum în mai multe judeţe fiara care a dispărut de două zile din Bucureşti.
Scenele şocante s-au petrecut pe 6 iunie în apropiere de Liceul „Iulia Haşdeu”, în sectorul 2 al Capitalei. Un câine din rasa Amstaff a fost scos la plimbare de femeia plătită să aibă grijă de el şi lăsat liber. La un moment dat, a venit în fugă şi a atacat un alt câine de companie aflat în lesă. Stăpâna lui şi-a dat seama de pericol şi l-a urcat pe capota unei maşini, însă, animalul furios a sărit după el şi l-a tras.
«Nu am putut să-l scot din colţii fiarei»
“Câinele agresiv a ajuns în două-trei secunde. Nu am putut să-l scot din colţii lui, doar să-l fac să-l muşte mai puţin, să-l derutez. El era călăre pe al meu, pe spate, cu dinţii înfipţi în gâtul lui. Am şi eu câteva semne, cât m-am luptat cu el… ineficient, evident. În tot acest timp, femeia care-l scosese la plimbare încerca să dea în el cu lesa ca şi cu o sorcovă, strigând că nu este al ei. Am crezut că o să moară, a avut nevoie de două zile de îngrijire intensivă, abia acum a început să bea apă, e încă în stare de şoc”, a declarat stăpâna câinelui atacat.
Un şofer care a văzut întreaga scenă a oprit maşina şi a intervenit. La fel şi doi muncitori care au aruncat cu apă. Vasile Vâlsan (59 de ani), un taximetrist care locuieşte chiar în casa în dreptul căreia s-au derulat scenele terifiante, a spus că soţia lui a văzut totul. „Era după-amiază. Soţia a ieşit că a auzit ţipete. A văzut cum femeia îşi ţinea câinele în braţe încercând să îl apere de Amstaff. De frică, soţia a intrat în casă. Au venit nişte băieţi de la şantier şi au aruncat cu apă şi vopsea”, a povestit bărbatul pentru Click!
Citeşte şi
Ce trebuie să faci când atacă un câine periculos. Ce spun dresorii
Cele mai periculoase rase de câini. Nu au voie în spatiu public și trebuie să le declari la Poliție
«Şi eu am fost atacată»
Pe de altă parte, Elisabeta Badea, prietena proprietarei câinelui spune că nu este prima dată când acest câine este plimbat fără lesă pe stradă. „Au mai fost probleme, dar cine a vrut să facă plângere a fost luat în râs la poliţie. Pe mine era să mă atace anul trecut. Mi-a strigat femeia care era cu el «Dispari că ţi-l omoară!». Noi nu vom lăsa lucrurile aşa. Ne întâlnim cu un avocat şi mergem să depunem plângere la Poliţia Capitalei. În plus vom face şi o petiţie către Guvern în care cerem să pună în aplicare legea care există deja”, ne-a povestit femeia.
Poliţia Animalelor face cercetări
Serviciul Poliţia Animalelor (SPA) din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucuresti a transmis că s-a autosesizat în legătură cu acest incident. „Totodată, poliţiştii locali vor cerceta şi aspectele privind săvârşirea unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare privind protecţia animalelor”, a transmis Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt. Surse ne-au informat că de la începutul săptămânii, câinele Amstaff a dispărut de la locuinţa cu pricina şi autorităţile îl caută acum în Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi.
De asemenea, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat pentru Click! că proprietara câinelui rănit a depus, pe 9 iunie, plângere la secţie, iar marţi stăpânul animalului agresiv a primit o amendă de 500 de lei, cea mai mică stipulată de lege.
Marius Marinescu: «Este tentativă de omor»
Autorul legii de protecţie a animalelor din România, Marius Marinescu, a spus că ar trebui să se ia în considerare mai multe aspecte. „Este de fapt un şir de infracţiuni. Ar trebui să se facă dosar penal pentru tentativă de omor, pentru că şi stăpâna terrier-ului a fost atacată. Am înţeles că a muşcat-o. Avea răni şi vânătăi pe mâini. I-a pus viaţa în pericol. Dacă era muşcată de gât sau de o arteră, femeia putea muri. Din punct de vedere al fox terrierului: este vorba despre cruzime împotriva animalelor şi pe Legea 209 /2008 sunt sancţiuni penale de la 6 luni la 3 ani de zile sau amendă penală de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. Şi confiscarea animalului. Ar mai fi Ordonanţa 55 / 2002 privind deţinerea de câini periculoşi. Câinele respectiv ar fi trebuit să poarte botniţă. Pentru că nu avea, trebuia aplicată sancţiune de la 1.000 de lei la 3.000 de lei. Amenda de 500 de lei este pe Legea 61/1991, câine pe domeniul public nesupravegheat. Câinele nu are nici o vină. Trebuie sancţionat proprietarul şi cel care a scos câinele la plimbare”, a spus Marinescu pentru Click!.
Click! spune
Peste 2.000 de câini agresvi în România. În ultima jumătate a anului trecut, poliţiştii au constatat 41 de infracţiuni şi au amendat peste 1.300 de proprietari de câini. Anul trecut, în România, peste 2.000 de câini se încadrează în categoria celor mai agresive rase.