An negru pentru marii duhovnici ai României. Covid-19, accidente cumplite și morți misterioase

26 noiembrie 2020 14:40   Național
Ultima actualizare:

Anul 2020 este unul sumbru pentru marii duhovnici ai României, care s-au stins din viață, rând pe rând, cei mai mulți uciși de Covid-19. Trei călugări, toți stareți de la mănăstiri importante din Argeș, au fost secerați de moarte în mai puțin de două luni. Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a pierdut lupta cu boala în ciuda tuturor eforturilor medicilor. Două familii de preoți din Brașov au fost îndoliate de virusul ucișaș.

Părintele arhimandrit Ghelasie Țepeș, starețul Mănăstirii „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Sighișoara, a murit pe data de 15 noiembrie la 58 de ani după ce a fost infectat cu noul coronavirus. A fost unul dintre ucenicii lui Arsenie Boca. 

Multe voci spun că părintele a fost omorât, după ce la predica din 26 octombrie a criticat conducerea țării. Polițiștii au infirmat însă aceste zvonuri. ”Rog credincioșiii carese duc la înmormântarea părintelui Ghelasie, starețul Sf. Mare mucenic Dimitrie din Sighișoara, să se uite la mâinile acestuia și să facă poze. Rog toți călugării să verifice membrele părintelui, pentru că este clar că a existat o formă de agresiune fizică, abuz fixic, dacă au reușit să îi radă barba! Niciodată părintele nu ar fi fost de acord să i se radă barba. Era obligatoriu să se ceară autopsia”, a scris avocata Diana Ivanovici-Șoșoancă. 

Poliția a infirmat aceste lucruri. ”În legătură cu informațiile apărute în spațiul public, nu există nicio anchetă în desfășurare, întrucât verificările efectuate nu au rezultat posibile fapte penale”, a declarat Emanuela Farcaș, purtător de cuvânt al Poliției Mureș pentru Adevărul.

Împreună cu alţi patru călugări (ieromonahul Emanuel, rasoforul Ioil, rasoforul Irineu şi fratele Simion), părintele Ghelasie a pus bazele mănăstirii din Sighișoara în anul 1998, când a început ridicarea chiliilor, finalizând mănăstirea în anul 2005, când a fost hirotonisit arhimandrit și a primit Crucea Patriarhală (cea mai înaltă distincţie acordată în Patriarhia Română).

Citește și:

Ultima predică a părintelui Ghelasie Țepeș, răpus de COVID-19: «Au făcut boala o religie. Lumea se închină la ea»

În Argeș, trei stareți au murit în două luni

În două luni de zile, Episcopul Calinic Argatu a îngropat nu mai puțin de trei stareți de mănăstire. Primul a fost Protosinghelul Ioasaf Boiciuc, starețul și ctitorul de la Mănăstirea Cotmeana, care a murit la 15 aprilie, după ce, odată cu pandemia, au fost înlăturați din preajma lui toți cei care îl iubesc. A fost îngropat în sâmbăta mare, cu 5 minute înainte să coboare Lumina Sfântă de la Ierusalim. Ioasaf împlinise 65 de ani pe 22 ianuarie 2020 și urma să fie pensionat. Duhovnicul le spunea apropiaților cum cu banii mamei sale a construit căsuța sa din incinta mănăstirii Cotmeana, al cărei ctitor este și că ”din casa aceasta voi pleca doar cu picioarele înainte”.

Părintele Serafim a murit la 42 de ani

O altă față bisericească din Județul Argeș, care a decedat la scurt timp după Ioasaf, a fost starețul Serafim Caiea de la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel. Pe data de 9 iunie, în jurul orei 04.00, părintele Serafim Caiea, a încetat din viață la vârsta de 42 de ani. Spre deosebire de Ioasaf Boiciuc, Serafim Caiea a fost înmormântat sâmbătă, 13 iunie, cu fast, și nici nu i s-a acoperit fața, cum s-a procedat la Cotmeana…

Pe 19 iunie, fost chemat la ceruri și părintele Vichentie, starețul mânăstirii Robaia din Argeș. De 25 de ani era duhovnicul superior al locașului în care viețuiesc 27 de măicuțe. ”Dumnezeu a hotărât să îl cheme, să slujească în ceruri la El. Nu știm judecățile lui Dumnezeu care sunt. Or fi vremuri mai grele, o fi mai bine pentru el, Acolo… La noi lasă o lipsă și un gol”, spunea părintele Vichentie Punguță la moartea lui Serafim Caiea. Părintele Vichentie nu era foarte înaintat în vârstă, 67 de ani, dar și el era pensionat ca Ioasaf. Și părintele Vichentie a beneficiat de funeralii cu alai, când a fost îngropat.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a murit de Covid-19 la Institutul ”Matei Balș”

IPS Pimen a murit pe 20 mai 2020, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord. ÎPS Pimen s-a stins din viață la o lună de zile după ce a fost diagnosticat cu coronavirus. A fost preluat de la Suceava, în 20 aprilie, cu un elicopter SMURD, în stare gravă, și a fost dus la Matei Balș, unde a fost intubat, după ce a suferit complicații pulmonare. La momentul respectiv, surse medicale au declarat, pentru Mediafax, că înaltul ierarh a primit trei doze de plasmă hiperimună de la donatori vindecați.

Citește și:

Testamentul lui ÎPS Pimen: «Sicriul mi l-am pregătit. M-am aşezat în el, am văzut că încap»

Fiul marelui duhovnic Ilarion Argatu a murit la 75 ani

Părintele Alexandru Argatu, unul dintre băieții marelui duhovnic Ilarion Argatu, a încetat din viață pe 11 august, după ce mașina sa s-a răsturnat într-un tragic accident de circulație în Bacău. Alexandru Argatu slujea la Mănăstirea Boroaia Din Suceava, unde îl căutau mulți credincioși pentru a-i cere sprijinul. 

Fiul unuia dintre cei mai mari duhovnici pe care I-a avut România, Ilarion Argatu, Alexandru Argatu avea 75 de ani și era extrem de iubit și apreciat de întreaga comunitate din jurul Mănăstirii Boroaia.

La Brașov, două familii de preoți au fost îndoliate de Covid-19

În mai puţin de o lună, două familii de preoți din Braşov au fost decimate de coronavirus. Cel mai greu încercată a fost familia Puchianu, din Râşnov. Preotul râşnovean Nicolae Puchianu, soţia sa, Rodica-Maria, şi fiul lor, dr. Gheorghe Puchianu, au decedat după ce s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2. Preotul Nicolae Puchianu, care a slujit parohia II între 1976 şi 2007, a fost înmormântat în 4 septembrie, asta după ce familia o condusese pe ultimul drum pe soţia preotului, la sfârşitul lunii august. Ultimul plecat este fiul Gheorghe Puchianu, în 14 septembrie. A pierdut lupta cu Covid-19 în Bucureşti. Gheorghe Puchianu era medic veterinar în cadrul DSVSA Braşov, şef serviciu Laborator Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Anunţul decesului preotului şi al protesei Puchianu a fost făcut, pe Facebook, de nepotul acestora. Tot nepotul anunţase, cu doar câteva zilei înainte, şi decesul celuilalt bunic, preotul Mihai Manolache, răpus şi el de aceeaşi boală, în luna august. „Se spune ca Dumnezeu îi ia la el pe oamenii buni fiindcă îi iubeşte. Iată, în două săptămâni, Dumnezeu a luat familiei noastre 3 din cei 4 bunici. Au luptat să învingă aceeaşi boală, dar fără a se despărţi, au vrut să plece împreună”, a scris nepotul celor doi preoți, pe pagina personală de Facebook.

Stră-stră-strănepotul lui Ion Creangă, parohul bisericii Podeanu, a murit de Covid-19

Preotul Vasile Ailioaiei, parohul bisericii Podeanu, a murit pe 9 septembrie, la vârsta de 66 de ani, după ce s-a infectat cu SARS-CoV-2 şi a stat două săptămâni spitalizat. Acesta avea și alte probleme de sănătate preexistente, potrivit Adevărul. Vasile Ailioaiei s-a născut în satul Topoliţa, la 10 km de Humuleşti, locul de baştină al stră-stră-străbunicului său, Ion Creangă.

Legătura cu scriitorul o are prin mama sa, născută tot în Humuleşti, în familia Apetrei - bunicul mamei sale a fost unul dintre fraţii scriitorului. Şcoala a făcut-o în Târgu Neamţ, iar Facultatea de Teologie, la Sibiu. În '87, s-a stabilit în Bucureşti, ca lector la Institutul Biblic.

Varlaam Almăjanu, părintele stareț de la Partoș, ucis de Covid-19 la 42 de ani

Părintele Varlaam Almăjanu, stareţul Mănăstirii Partoş, a murit pe data de 2 noiembrie, după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19, la vârsta de 42 de ani. Părintele a pierdut lupta cu boala la Spitalul Victor Babeş din Timișoara, la aproape trei săptămâni după ce s-a infectat uc noul coronavirus. „De astăzi, inima iubitoare a părintelui stareț Varlaam bate în veșnicie, lângă inima Celui pe care l-a iubit din veșnicie și pentru veșnicie. De astăzi s-a întors Acasă, unde mereu a trăit cu inima, deși s-a dăruit în întregime oamenilor. După 18 zile de luptă cu virusul SARS-COV2, Padre s-a mutat la Domnul”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Mănăstirii Partoș.

Cunoscut drept Padre, Părintele Varlaam era unul dintre cei mai iubiți preoți din Timiș, și nu numai, ajutând de ani buni o mulţime de copii din familii sărmane, cărora le-a purtat de grijă şi îi învaţa carte. 

Preotul militar al Garnizoanei Timișoara, infectat cu coronavirus, a murit la 37 de ani

Părintele Radu Bogdan, preotul militar al Garnizoanei Timișoara, a murit miercuri, după ce s-a luptat timp de mai multe zile pentru viața lui. Era internat la Secția ATI de la „Victor Babeș” din Timișoara, cu coronavirus.

Medicii de la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” au făcut un apel către cei care s-au vindecat de Covid, pentru a dona plasmă, pentru tratamentului preotului militar. Trecerea acestuia la cele veșnice a fost anunțată de Mitropolia Banatului miercuri, 23 septembrie. Născut în 1983, acesta era licențiat în Teologie la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara. Din 2013 era Doctor în Teologie al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Era căsătorit și avea trei copii.

Părintele Nicodim de la Lainici a trecut la cele veșnice după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19

Covid-19 a făcut victime și la Mănăstirea Lainici din Gorj. În ziua în care era înmormântat Ghelasie Țepeș la Sighișoara, la Lainici, părintele Nicodim pierdea lupta cu noul coronavirus. DSP Gorj va face o anchetă epidemiologică, după ce acesta și-a pierdut viața, iar starețul mănăstirii este în stare gravă. Mănăstirea, amplasată în Defileul Jiului, reprezintă un loc de rugăciune pentru mulți hunedoreni.

Părintele Nicodim a murit, marți, 17 noiembrie, la spitalul din Târgu Jiu. Călugărul era internat, de câteva zile, în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență, fiind diagnosticat cu Covid-19. Starea de sănătate a călugărului s-a degradat rapid. Părintele, care suferea și de alte afecțiuni, a decedat înainte de a fi transferat la spitalul suport Covid de la Târgu Cărbunești. Marți, starețul Mănăstirii Lainici, arhimandritul Ioachim Pârvulescu, a fost transferat la Spitalul Militar din București, de la spitalul din Motru. Asta după ce și în cazul lui a fost confirmată infecția cu SARS CoV-2.

Mai multe