Analize de ultimă generaţie pentru pacientele cu cancer mamar
Pacientele care suferă de cancer mamar vor avea posibilitatea unui acces mai facil, din luna mai a acestui an, la tratamente şi la reconstrucţie mamară prin endoprotezare. Detaliile sunt prevăzute într-o Hotărâre de Guvern adoptată miercuri.
"Am spus că vom face totul pentru a facilita accesul la medicaţie, analize şi intervenţii de refacere de ultimă generaţie pentru pacientele cu această boală. Am reuşit prin această Hotărâre de Guvern să dăm posibilitatea de investigaţii, medicaţie şi reconstrucţie pentru pacientele afectate de această formă de cancer", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Hotărârea de Guvern adoptată miercuri de Executiv modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr.124/2013 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2013 şi 2014. Este prevăzută reincluderea investigaţiei PET-CT (scanare de înaltă rezonanţă pentru depistarea şi stadializarea cancerului) şi introducerea reconstrucţiei mamare după afecţiuni oncologice prin endoprotezare în Programul Naţional de Oncologie.
Astfel, un număr de 800 de bolnave cu cancer mamar vor beneficia de reconstrucţie mamară, fiind alocat un buget de 2,52 milioane lei. Totodată, 3000 de paciente vor efectua investigaţii PET-CT, suma totală alocată fiind de 12 milioane de lei. Sumele acordate se încadrează în bugetul alocat pentru derularea Programului Naţional de Oncologie.
De asemenea, a fost reglementează acordarea unor medicamente oncologice prin farmaciile cu circuit deschis, cu medicamentul corespunzător DCI-ului Trastuzumabum, medicament care poate fi administrat subcutanat.
"Acest medicament poate fi administrat şi subcutanat în regim ambulator pacientelor diagnosticate cu cancer mamar, faţă de alte medicamente care pot fi administrate doar intravenos în unităţile spitaliceşti. Astfel venim în sprijinul pacientelor pentru că acestea au tot dreptul la un acces facil la medicaţie", a explicat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.