Anca Petrescu, ”mama” Casei Poporului, ar fi împlinit vârsta de 70 de ani. A murit stupid

20 martie 2019 14:04   Național
Ultima actualizare:

Anca Petrescu a fost ”mama” Casei Poporului. Avea 31 de ani când a fost aleasă de Nicolae Ceaușescu să proiecteze a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafaţă din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume şi cea mai grea clădire din lume. Anca Petrescu ar fi împlinit 70 de ani, pe 20 martie. A murit stupid, într-un accident rutier.

Mira Anca Victoria Petrescu Mărculeț abia terminase Facultatea de Arhitectură Ion Mincu din București când a câștigat concursul pentru ocuparea postului de şef proiect arhitectură şi şef proiect complex la Casa Poporului. Este autor unic al proiectului Casa Poporului.

Anca Petrescu, biografia

  • Mira Anca Victoria Petrescu (căsătorită Mărculeț) s-a născut la Sighișoara, pe 20 martie 1949, ca fiică a unui cunoscut medic chirurg și director de spital, Traian Petrescu. Copilăria Ancăi Petrescu a fost umbrită de arestul tatălui ei în mai multe rânduri, care lupta vehement împotriva comunismului. De aceea, Anca Petrescu nu va deveni niciodată membră de partid în perioada comunistă.
  • A absolvit Facultatea de Arhitectură Ion Mincu, din București și a fost şef proiect arhitectură şi şef proiect complex la Casa Poporului. După 1989, devine subiectul urii populare. Hulită în ţară, Anca Petrescu a fost silită să plece peste graniţe și face face proiecte în Dubai, Miami, Paris, Maroc. A câștigat mulți bani din care a cumpărat două case de locuit, în Bucuresti și Sighisoara, precum și două garsoniere la Paris și un apartament în centrul orașului Munchen.
  • În 1993, Anca Petrescu revine în România și înfiinţeaza firma "Anca House SRL" reluând proiectarea la actualul Palat al Parlamentului, la care lucrează până în 2013.
  • În 2004, intră în politică și a fost aleasă deputat de Mehedinți pe listele PRM.
  • Anca Petrescu, în vârstă de 64 de ani, a murit în ziua de 30 octombrie 2013, la 64 de ani, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, după ce intrase în comă la sfârşitul lunii septembrie, în urma unui accident rutier în judeţul Timiş. Adusă în București, a fost o lună în comă, apoi a decedat.
  • Anca Petrescu a fost căsătorită cu George Mărculeț, arhitect, cu care are două fete, Cristina și Smaranda. După moartea mamaei, cele două fiice au obținut drepturile de imagine asupra clădirii Casa Poporului.

Anca Petrescu, arhitectul Casei Poporului

În aprilie 1977, după marele cutremur din 4 martie, Nicolae Ceaușescu a vrut să sistematizeze centrul Capitalei unde erau multe clădiri afectate de seism. A fost anunțat un concurs național la care a participat și Anca Petrescu, o tânără arhitectă de doar 28 de ani. Doi ani au durat lucrările de sistematizare a bulevardului Victoria Socialismului (actualul Bulevard Unirii), iar construcția Casei Poporului au început pe 25 iunie 1984.

La construcţia Casei Poporului au lucrat 20.000 de muncitori, jumătate civili, jumătate militari, timp de 5 ani. Colectivul Ancăi Petrescu era constituit din 150 de arhitecţi. Anca Petrescu făcea concepţia, prezentând-o lui Nicolae Ceauşescu în machetă sau în vederi ca pe urmă colectivul să facă desenul, după macheta şi picturile pe care Anca Petrescu le prezentase.

Casa Poporului în cifre

Clădirea palatul Parlamentului (fostă Casă a Poporului) este deschis vizitării de către turişti şi oferă programe de vizitare în mai multe limbi de circulaţie internaţională.

  • lungime - 270 metri
  • lăţime - 245 metri
  • înălţime - 86 metri (peste cota 0)
  • adâncime 92 metri (sub nivelul solului)
  • suprafaţa construită la sol - 66.000 metri pătraţi
  • Pentru realizarea clădirii s-au folosit 1.000.000 mc de marmură, 7.000 tone de oțel, 3.500 de tone de cristal, 200.000 mp de sticlă, 220.000 mp de covoare.
  • Clărirea are 1.000 de încăperi.

Sursa: historia.ro

Mai multe