Ancheta Ministerului Sănătății la INML în cazul Caracal a fost finalizată. Care sunt concluziile

23 august 2019 17:55   Național
Ultima actualizare:

”Institutul de Medicină Legală a acționat conform procedurilor în cazul Caracal”. Este concluzia inspectorilor Corpului de Control al Ministerului Sănătății după ancheta modului în care au fost prelucrate la INML dovezile din cazul Caracal

Conform raportului întocmit de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, publicat de Alexandru Cumpănaşu pe o rețea de socializare, inspectorii au analizat toate procedurile operaţionale de lucru ale structurilor din cadrul INML. Rezultatul? Procedurile prin care a fost făcută expertiza antropologică în cazul Alexandra Măceşanu au fost respectate. "Chiar dacă gradul înaintat de fragmentare, distrugere şi fragilitate a probelor din acest caz a implicat o dificultate ridicată în realizarea obiectivelor etapelor mai sus menţionate, expertiza a fost elaborată, redactată şi remisă în 5 zile lucrătoare", se arată în raport potrivit news.ro.

”Nu au fost identificate elemente de încălcare a procedurilor de lucru în ceea ce priveşte analizarea probelor primite de către INML de la unitatea de parchet”, este afirmația din raport care reduce la tăcere acuzațiile formulate împotriva INML. Potrivit news.ro, inspectorii din Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii au controlat INML la solicitarea lui Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşanu. Referitor la "scurgerile de informaţii", concluziile sunt că nu au putut fi identificate persoanele care au dezvăluit date sau documente privind expertizele medico-legale.

Cum a lucrat INML probele de la Caracal

În raport, membrii echipei de control au precizat şi care au fost etapele de lucru în acest caz. Prima etapă a fost cea de eşantionare, în care sunt selectate acele probe de ţesut osos care să se preteze calitativ şi cantitativ la analiza genetică. Această analiză vine în continuarea examinării antropologice şi presupune întocmirea unei documentaţii specifice, inclusiv fotografice. A urmat prelucrarea primară a eşantioanelor de os şi şlefuirea, uscarea, măcinarea în mediu de azot lichid pentru obţinerea de pulbere fină de material osos. A treia etapă a inclus extracţia propriu-zisă a ADN din pulberea de os şi a duratat 2-3 ore, cu menţiunea că procedura este precedată de o altă etapă de decalcifiere cu durata de 2 pânnă la 4 zile. În sfârșit, etapele de analiză și concluziile care de obicei sunt trase în 5-7 zile, încheie procedura.

În ceea ce priveşte procedura de comunicare, au fost verificate reglementările din regulamentul intern al institutului, regulamentul de organizare şi funcţionare al institutului şi procedura operaţională privind accesul la informaţii de interes public. Astfel, angajaţilor INML le este interzis să facă declaraţii, să dea publicităţii în presă informaţii/articole/documente referitoare la INML "Mina Minovici" Bucureşti fără avizul structurii de specialitate, cu excepţia celor de interes public.

Citește și

Crimele din Caracal. Ce a făcut Gheorghe Dincă după ce a găsit-o ...

Dezvăluiri despre fiica lui Gheorghe Dincă. Le-ar fi făcut rost de fete unor afaceriști italieni

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Mai multe