Andrei Pleșu îi face un portret superb regretatei Mașa Dinescu, soția poetului Mircea Dinescu
Andrei Pleșu îi face un portret delicat regretatei Mașa Dinescu, soția poetului Mircea Dinescu, răpusă de o boală grea la sfârșitul luini octombrie. Filosoful a evocat, în ”Dilema veche”, grația, inteligența și talentul de traducătoare al celei care a jucat, printre altele, rolul de ”a tempera cu delicatețe unele «spontaneități» excesive ale partenerului ei”.
Mașa Dinescu a murit în noaptea de 28 spre 29 octombrie, după o grea suferință. Prieten apropiat al cuplului Mircea și Mașa Dinescu, Andrei Pleșu a dezvăluit că, în ultima vreme, soția poetului nu mai dorea să fie vizitată. ”Nu din cochetărie, ci, din cîte o cunoșteam, dintr-o generoasă grijă pentru sensibilitatea vizitatorilor”, a scris Andrei Pleșu, într-un editorial emoționant din ”Dilema veche”.
”Mașa era o prezență plină de grație, un interlocutor cald și inteligent, o fată minunată. Rareori am văzut un personaj care să îmbine, în chip firesc, radicalitatea energică și blândețea iertătoare. Putea fi tranșantă, dar afectuoasă, sobră, dar plină de umor, harnică, dar bucuroasă de convivialitatea răgazurilor. Talentul ei de traducătoare, muzicalitatea firii ei, echilibrul judecății ei și răbdarea ei nobilă față de toate relele din jur îi dădeau un nimb de puritate interioară greu de uitat și de regăsit după dispariția ei. Întîlnirea cu ea avea, întotdeauna, un efect tonic, restaurator, de natură să recupereze, în orice împrejurare, normalitatea. Rolul ei, între altele, a fost – să nu se supere Mircea – și acela de a tempera cu delicatețe unele „spontaneități“ excesive ale partenerului ei… Nu mai vorbesc de calitățile ei de mamă, de finețea pedagogiei ei, de farmecul ei personal”, a adăugat Andrei Pleșu.
Citește aici prin câte încercări a trecut prietenia lui Andrei Pleșu cu Mircea și Mașa Dinescu în anii dictaturii comuniste.
Mașa Dinescu, mai tânără cu 11 ani decât celebrul ei soț
Pe Mircea și Mașa Dinescu i-a legat o poveste de dragoste ca-n filme. ”Relaţia noastră e foarte specială, poate pentru că venim din lumi extrem de diferite. Maşa provine dintr-o familie de intelectuali de vârf. Tatăl ei este profesor de literatură rusă, specialist în Dostoievski, iar mama, autoare de cărţi despre Eminescu, Puşkin, Lermontov”, a declarat poetul într-un interviu pentru revista Formula As, în urmă cu câțiva ani.
O figură obișnuită a vieții publice românești, Mircea Dinescu și-a ținut familia departe de ochii presei. ”E suficient cât de expus sunt eu, în familie ne place să trăim departe de ochii lumii. Maşa se ocupă de casă şi de evenimentele culturale, eu sunt cu vinul, bucătăria şi restaurantul, copiii vin şi pleacă. E între noi o armonie greu de explicat”, a mai spus omul de cultură.
Mircea Dinescu și-a cunoscut viitoarea soție când avea 30 de ani, văzuse multe și era hotărât să se așeze la casa lui. ”Pe Maşa am cunoscut-o la ei acasă, când eu eram poet glorios. Împlinisem 30 de ani, iar ea abia termina liceul. E o diferenţă de 11 ani între noi. A fost fascinaţie reciprocă: ea, mult mai timidă şi mai cuminte decât mine, o fată graţioasă, care cânta la pian, făcuse balet şi voia să dea la Arhitectură. Eu: un derbedeu, lumpenproletarul trecut bine prin lume, ca un vas scuturat de multe furtuni. Eram obosit şi voiam să trag la o lagună. Am găsit în ea un port liniştit”, a mărturisit Dinescu pentru sursa citată.
Mașa și Mircea Dinescu au doi copii, Irina și Andrei.