„Anul ăsta nu mai facem frigul”

15 octombrie 2015 15:38   Național
Ultima actualizare:

Fac frigul în casă. Știu că dacă dau drumul la centrală sau lasă caloriferele fierbinți factura la întreținere va fi uriașă. Sunt săraci și nu fac față cheltuielor, astfel că azi au venit într-un suflet să depună cererile pentru ajutorul de căldură.

Au pensii și salarii mici, iar lunile de iarnă sunt pentru ei o povară. Întreținerea costă enorm, de multe ori dublu veniturilor lor. Ca să le dea dea o mână de ajutor românilor săraci, statul suportă o parte din costuri.

În Capitală, au început de azi să se depună cererile. La Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului sector 1 (DGASPC) trei angajate erau pregătite să înfrunte valul de oameni.

”Am o pensie de 400 de lei. Pe timp de iarnă, gazele mă costă 800 de lei. Noroc cu pensia soțului de 1.000 de lei. Cu banii lui plătim datoriile, cu ai mei medicamentele, iar statul ne dă un ajutor la căldură de 60 de lei pe lună. E bun și ăsta”, s-a plâns Florina Duță de 67 de ani.

Maria Cristea (77 de ani) a fost în tinerețe parașutist sanitar, iar acum abia trăiește cu pensia de 410 de lei pe care o are.

”Achit dările și gata. Nu-mi mai rămân bani de masă, dar îl am pe băiat care mă ajută. Iarna plătesc 300 de lei pentru căldura din apartament, dar jumătate din sumă este subvenționată”, ne-a explicat femeia care an de an vine în octombrie ca să se înregistreze la DGASPC.

Elena Năgear (65 de ani) cere ajutor de la stat pentru prima dată. S-a reîntors în țară, din Siria, acum doi ani, după 40 de ani. Acolo avea o casă, un rost, deși toată viața a fost casnică, aici nimic. Trăiește din pensia de 700 de lei a mamei sale și zice bogdaproste pentru subvenția la căldură dată de Guvern și primărie. ”În 2014 nu am știut de ajutor, dar anul ăsta am aflat și nu mai facem frigul”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, femeia.

Cum se acordă ajutorul pentru căldură

Cuantumul ajutorului pentru căldură se acordă în funcție de veniturile familiei. Doar pentru cei care se încălzesc cu lemne este fix, de 58 de lei. Pentru acordarea ajutorului cu energie termică, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure.

Pentru acordarea ajutorului cu gaze, energie electrică, precum şi cel cu lemne, limita venitului net pe membru de familie este de 615 lei.

Cererile se depun până pe 20 noiembrie la Direcțiile de Asistență Socială ale sectorului de care aparțineți, iar banii se primesc pentru perioada noiembrie-martie.

Mai multe