Aoleu! Shaorma mea nechează!
Carne, cartofi prăjiţi, castraveţi acri, varză, maioneză, ceapă, în lipie. Adică, shaorma cu de toate. Doar că unii bucureşteni au avut în plus pulpiţă de cal. Cel puţin cinci restaurante şi două fast-food-uri din Capitală au fost aprovizionate cu carne de cal, drept vită. Probabil că zeci de oameni au şi mâncat-o, fără să ştie.
Carnea a fost comercializată drept carne de vită şi a fost deja pusă la vânzare, iar anchetatorii nu au mai găsit-o în timpul inspecţiilor.
Angajaţii au spus că au livrat cantităţi mici, câte 3-5 kg, o singură dată, pentru cel puţin şapte restaurante şi fast-fooduri din Capitală. ANSVSA şi Poliţia fac acum eforturi să găsească probe care să dovedească înşelăciunea. Până la finalizarea anchetei, autorităţile refuză să facă publice numele celor şapte unităţi de alimentaţie publică. Cei de la depozitul de carne din Ilfov, unde a fost găsită carnea de cal etichetată drept carne de vită, spun că etichetele erau falsificate de o societate din judeţul Alba, ai cărei patroni au recunoscut cu seninătate aceste fapte.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat alertă după ce a descoperit, la o societate din judeţul Ilfov, loturi de carne etichetate drept carne de vită. În timpul controalelor la depozitul din Ilfov, din 13 februarie, inspectorii au recoltat probe de „vrăbioară de vită" care s-a dovedit a fi carne de cal. Preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, a declarat că nu exclude posibilitatea ca lotul de carne de cal etichetată greşit să fi ajuns în magazine, restaurante şi fast-food-uri din Capitală.
Depozitul în care a fost găsită carnea greşit etichetată (100 kg), a fost închis şi amendat. Suspectând o posibilă fraudă, a fost anunţat Serviciul de Investigare a Fraudelor, precum şi Prefectura judeţului Alba pentru sprijin în anchetă. Carnea provine de la un abator din acest judeţ, mai exact din Blaj, motiv pentru care Poliţia locală se ocupă de acest caz de înşelăciune şi falsificare a produsului. Abatorul a fost închis, dar carnea de cal provenea din judeţul Botoşani. Aşadar, carnea de cal a fost plimbată peste 800 km, tranşată, congelată, tocată şi, în cele din urmă, gătită.
Scandalul din România vine în contextul crizei europene a cărnii de cal. Mai multe ţări au fost implicate, săptămâna trecută, într-un conflict privind etichetarea falsă a cărnii de cal drept carne de vită. Furnizorul acestor produse, compania franceză Comigel, a acuzat pe nedrept două unităţi din ţara noastră ca fiind furnizoarele cărnii de cal folosite la lasagna.
«N-aş cumpăr a niciodată carne de cal s-o gătesc acasă»
Mărioara Necula (50 de ani), agent pază: "Nu aş cumpăra niciodată carne de cal, nici dacă aş găsi-o pe rafturile din magazine. Şi sper nici să nu fi mâncat fără să-mi fi dat seama. Organismul nostru este obişnuit cu carnea de pasăre, porc sau cu peşte."Corina Penciu (29 de ani), lucrător comercial: "Să nu aud de aşa ceva! Ţi-e şi frică să mai cumperi carne, că nu ştii ce pui pe masă. Eu nu aş cumpăra niciodată carne de cal. Cine vrea să cumpere n-are decât, dar măcar să fie etichetată corect."Andrei Mihai (62 de ani), jurist: "După ce i-am salvat de la Letea, acum să îi mâncăm? Dragostea de animale te face de multe ori să schimbi şi regimul alimentar. Nu consum decât carne de pui şi peşte şi nici măcar nu mă tentează să o încerc pe cea de cal."Constantin Achim (61 de ani), pensionar: "Cu toţii am gustat cel puţin o dată, fiindcă multe salamuri conţin şi carne de cal. Dar nu aş lua să gătesc aşa ceva acasă. Organismul nu e obişnuit cu o astfel de carne. Ştiu că e o carne curată, dar prefer pasărea sau vita."
Constanţa- Doi măgari furaţi au ajuns chiftele de vită
În mintea lor era o modalitate simplă de a face bani. Au furat doi măgari, i-au tranşat, apoi au vândut carnea în pachete de 2-3 kg, drept carne de vită. Preţul mic, doar 13 lei/kg, a atras patru cumpărători, găsiţi la zeci de kilometri de locul de unde au fost furate animalele. Unii au mâncat-o, alţii o au trimis şi la rude, la Constanţa. Când au aflat ce au consumat, au fost şocaţi.
Circa 30 de kilograme au ajuns pe mesele unor gospodari din Valul lui Traian
Hoţii sunt cercetaţi pentru furt şi înşelăciune
Potrivit poliţiştilor constănţeni, trei bărbaţi au furat măgarii de lângă o fermă aflată între comunele Chirnogeni şi Cerchezu, judeţul Constanţa, în timp ce erau la păscut pe un islaz. Hoţii spun că au vândut doar 30 kg, unor gospodari din localitatea Valul lui Traian, dar în frigiderul lor au fost găsite doar 10 kg de carne tocată. Ghinionul lor a fost că furtul măgarilor a fost reclamat la poliţie, care a dat de urma lor imediat.
Bărbaţii sunt cercetaţi în stare de libertate pentru înşelăciune şi furt calificat. Carnea nevândută a fost trimisă la laborator, pentru a se stabili dacă era neinfestată, informează Mediafax.
Serbia -Laptele, contaminat cu o toxină canceroasă!
Chiar că nu mai ştim ce să mâncăm şi ce să bem! Ministrul agriculturii al Serbiei, Goran Knezević, a declarat la televiziunea din ţara vecină că mai multe eşantioane de lapte suspecte au fost retrase din magazine, posibil contaminate cu aflatoxină, o bacterie cancerigenă. Potrivit Associated Press, informațiile au declanșat panică în țara vecină, autoritățile solicitând consumatorilor să își păstreze calmul în așteptarea rezultatelor.
Ministrul Knezević a spus că a contactat miniştri omologi din ţările vecine, inclusiv România, care ar putea avea aceeaşi problemă. Demnitarul a explicat că ciuperca vinovată de contaminare a apărut din pricina secetei, fenomen care a fost şi în ţara noastră, iar vitele au mâncat furaje infestate. Autorităţile veterinare române ne-au informat că în ţara noastră nu s-au făcut importuri din Serbia, iar produsele noastre sunt permanent verificate şi nu s-au depistat contaminări.