Apa de la robinet va fi pe masa tuturor restaurantelor
De fițe sau nu, toate restaurantele vor fi obligate să-și servească clineții cu apă gratuită. Produsul va fi adus la mese, la cerere. Obligația apare într-un proiect de lege, care a trecut de Senat.
Restaurantele şi barurile ar putea fi obligate să le ofere clienţilor apă gratuit. Nu la sticlă, ci de la robinet. Aceeaşi obligaţie o vor avea şi instituţiile care au program cu publicul, dar şi angajatorii.
Iniţiatorii proiectului depus în Parlament spun că aşa vom reduce consumul de plastic şi implicit poluarea.
În plus, măsura ar urma să-i obişnuiască pe oameni să bea mai des apa de la robinet şi acasă, despre care reprezentanții Apa Nova spun că este mult mai bună decât cea îmbuteliată.
De unde vine apa potabilă la robinetele bucureștenilor
Apa de la robinetele bucureştenilor, spre exemplu, vine din Argeş, dar şi din Damboviţa printr-un sistem ce dispune de aproape 2.300 km de conducte principale și de 246 de km de apeducte.
Trei uzine, de tratare şi de producţie a apei potabile, asigură necesarul zilnic: Uzina Roşu de lângă Chiajna, Uzina Crivina de lângă Bolintin-Vale şi, cea mai veche uzină de tratare a apei a Bucureştiului, Arcuda.
Argeşul alimentează doar uzina Roşu şi Crivina. În cazul uzinei Roşu, de la gura de captare şi până în paharele bucureştenilor, apa străbate până la 30 de kilometri şi trece prin zeci de filtre şi procedee chimice.
Chiar dacă este o distanţă considerabilă de la râul Argeş şi până porţile uzinei, apa brută călătoreşte printr-o aşa-numită casetă subterană, un soi de viaduct ce poate fi tradus ca un râu care circulă pe sub pământ datorită debitului foarte mare.
Nu toată cantitatea de apă intră în uzină. O parte se îndreaptă către Lacul Morii, unde asigura un curent care împiedică apariţia fenomentului de băltire. Asta pentru că lacul este artificial şi nu dispune de izvoare subterane proprii.
Dacă în Capitală lucrurile par în regulă, în multe localități, mai ales la sate, apa nu este bună de băut.
Proiectul prin care apa trebuie să fie oferită gratuit clineților, dar și altor însetați aflați pe la ghișeele instituțiilor, a fost adoptat de Senat și avizat pozitiv de Guvern, însă, votul final aparține deputaților.
În unele ţări turistice, precum Grecia sau Italia, apa rece, gratuită, este deja o tradiţie.
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/este-buna-sau-nu-apa-de-la-robinet
https://www.click.ro/utile/sanatate/care-apa-e-mai-buna-de-baut