Apar pe tarabe primele roşii româneşti. Câți lei va costa un kilogram
Puţintică răbdare! Peste doar câteva zile, vor ajunge pe tarabele din pieţe primele tomate româneşti crescute în sol, după cum promite un fermier buzoian. Mircea Tatu produce tomate plantate pe mai bine de 4.000 de metri pătraţi, în solarii încălzite, scrie adevarul.ro.
Agricultorul Mircea Tatu, din comuna buzoiană Cochirleanca, anunţă că roşiile sale vor ajunge pe tarabe în a doua jumătate a lunii martie, la preţul de 37 de lei kilogramul.
„În solarii avem deja primele roşii pe care le vom mânca anul acesta. Deocamdată sunt puţine, astfel că mai aşteptăm un pic până le ducem la piaţă. Noi ne-am păstrat soiul, unul vechi, foarte gustos. Nu există pe piaţă aşa ceva şi nici măcar vara nu vin tomatele cu gustul ăsta; acum, nici atât”, se laudă fermierul.
Centralele termice, pornite non-stop
Potrivit producătorului de legume, preţul piperat la kilogramul de roşii reflectă cheltuielile mari nu doar cu încălzirea solariilor, ci şi cu lucrările agricole, realizate prin metode naturale.
Toate solariile pe care Tatu le deţine în comuna Cochirleanca beneficiază de instalaţii de încălzire şi sunt capabile să menţină temperaturi ridicate chiar şi în cele mai reci nopţi de iarnă. În ianuarie şi în februarie, el a ţinut centralele termice pornite non-stop, ca să nu-i îngheţe plantele intrate deja în vegetaţie.
„În primul rând încălzirea este scumpă, pe urmă vin multe costuri de îngrijire, de aerisire. Nu e foarte simplu cu roşiile produse iarna. Suntem încă într-o perioadă în care nu avem lumină suficientă şi trebuie să le aerisim, dar cu atenţie, pentru că e nevoie să menţinem şi o temperatură optimă în solar”, explică Mircea Tatu.
În solariile fermierului buzoian, bondarii fac polenizare cât e lumină afară. Fermierul spune că nu mai foloseşte produse chimice ca să obţină recoltă mare şi că lasă toată treaba pe seama harnicelor insecte.
Click! spune
Roşii româneşti, tip cherry, pot fi găsite, de o săptămână, în supermarketuri din Dobrogea şi din Bucureşti. În serele familiei Ianţoc, din Constanţa, plantele cresc pe un substrat artificial, sută la sută bio, din coji de nucă de cocos.
Cât ne costă să ne punem trufandale pe masă
Primăvara aduce în pieţe legume şi verdeţuri numai bune pentru salate şi pentru gătit. Printre vedetele sezonului se numără spanacul, bogat în fier şi vitamina K.
Salata verde este o sursă excelentă de vitamina A şi C, iar ridichile aduc un aport important de antioxidanţi şi fibre.
Mulţi fermieri din renumitul bazin legumicol Băleni (Dâmboviţa) au produs în solarii tot ce ne trebuie pentru a o masă sănătoasă.
Preţurile sunt accesibile: ridichi - 2 lei/legătura, salată verde - 3 lei/bucata, ceapă verde - 3 lei/legătura, ceapă uscată - 3,5 lei/kg, ceapă roşie de apă - 4 lei/legătura, mărar - 1,5 lei/legătura, pătrunjel - 1,5 lei/legătura, leuştean - 1,5 lei /legătura, păstârnac - 8 lei/kg, morcovi - 5 lei/kg, sfeclă - 5 lei /kg, sfeclă roşie cu frunză - 3 lei/buc, dovlecei - 9 lei/kg, ţelină - 8 lei/kg, morcovi cu frunză - 4 lei/legătura, varză nouă - 3,5 lei/kg, castraveciori cornichon - 8 lei/kg, spanac - 10 lei/kg, mazăre verde nouă - 12 lei/kg, fasole galbenă nouă păstăi - 16 lei/kg, gulie - 4 lei/bucata, ardei iute - 1 leu/bucata.
În Băleni sunt zeci de mici ferme, iar legumele produse ajung în pieţe sau aprovizionează depozitele.
Zilnic, din comună pleacă nu mai puţin de cinci camioane încărcate cu legume, în afara sezonului, şi 15, în plin sezon.
Bazinul legumicol din Băleni numără 200 de hectare de solarii şi 1.500 de hectare de teren cultivat.