Aparatul de la care a izbucnit incendiul la Piatra Neamț. Injectomatul folosit de medic a făcut scurtcircuit

15 noiembrie 2020 14:31   Național
Ultima actualizare:

Ancheta nu s-a finalizat însă cadrele medicale acuză faptul că incendiul devastator ar fi pornit de la un injectomat, aparat extrem de folosit în secțiile de Terapie Intensivă. Era vechi spun acestea și ar fi făcut scurtcircuit în mâna medicului Cătălin Denciu.

Una dintre posibilele cauze ale incedului izbucnit sâmbătă, la ora 19.00, la Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, ar fi suprasolicitarea unui injectomat din secția ATI.

Vorbim despre un aparat vital, cu care medicii le injectează pacienților în venă medicația.

Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț, spune că totul ar fi pornit de la injectomatul pe care medicul Călin Denciu (42 de ani) îl folosea.

”În acel moment, doctorul îi administra unui bolnav medicația intravenos cu injectomatul, care, înțeleg de la colegi, că a făcut scurt circuit și s-a pornit focul”, a povestit Koszeghi la Antena 3. Odată focul ajuns la instalația de oxigen, totul a explodat, astfel că doctorul Dencea s-a ales cu arsuri grave pe 40% din suprafața corpului, un al doilea medic aflat la ATI, Pavel Borș, ar fi rămas fără un deget, iar o asistentă s-a ales cu arsuri la mâini de gradul I. Cătălin Denciu a fost transportat sâmbătă noapte la Spitalul Floreasca, iar azi dimineață o aeronavă militară l-a dus la o clinică din Belgia.

Ionel Arsene, șeful Consiliului Județean Neamț, în subordinea căruia se află spitalul, a confirmat că o cauză a fost supraîncălzirea echipamentelor din spital.

Injectomatul merge non-stop, e alimentat electric și se află lângă sursa de oxigen. Ministerul Sănătății a anunțat controale începând de luni, 16 noiembrie, la toate secțiile ATI din țară.

Ce este injectomatul de la ATI

Un injectomat este o seringă automată care livrează medicamente sub forma de soluții injectabile continuu, conform unor doze prestabilite.

Este un echipament esențial în orice unitate medicală, mai ales în secțiile de terapie intensivă. Faptul ca în saloanele ATI este și oxigen a amplificat amploarea incendiului.

Oxigenul în cantități atât de mari poate provoca chiar o explozie. Conform manualului de utilizare al injectomatului, există pericolul de declanșare a unei explozii, dacp dispozitivul se folosește în prezența unor anestezice inflamabile.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/mesajul-presedintelui-klaus-iohannis-dupa-incendiul-de-la-spitalul-judetean-piatra

https://www.click.ro/news/national/primele-imagini-de-spitalul-de-la-piatra-neamt-dupa-izbucnirea-incendiului-puternic

Mai multe