Apel pentru sprijinirea copiilor vulnerabili: nu lăsa pandemia să le ia și Crăciunul!

18 decembrie 2020 21:35   Național
Ultima actualizare:

Situația copiilor sărmani, defavorizați, vulnerabili, a fost dintotdeauna grea, dar parcă acum, în pandemie, este și mai grea. Haideți măcar de Crăciun să le aducem un zâmbet!

„Chetă” pentru 550 de copii

În România, 1,38 milioane de copii se află la risc de sărăcie sau excluziune socială, iar dintre aceștia, peste 700.000 trăiesc în condiții de sărăcie extremă. De peste 20 de ani, Asociația SOS Satele Copiilor lucrează direct cu categoriile cele mai vulnerabile de copii, în programele pe care le derulează. În contextul pandemiei, s-a observat o creștere a riscurilor la care sunt expuși copiii: inegalitățile sociale și discriminarea devin mai puternice, crește riscul de abuz, neglijare sau exploatare și, în egală masură, crește riscul separării copiilor de familie din cauza sărăciei. La începutul lunii noiembrie 2020, SOS Satele Copiilor România a lansat campania de strângere de fonduri numită „Ajută copiii cei mai afectați de pandemie”, pentru a atrage atenția asupra efectelor nevăzute ale crizei coronavirus și a impactului negativ puternic pe termen mediu și lung, asupra copiilor vulnerabili. În acest context, oricine îi poate susține cu o donație de 4 euro lunar pe cei 550 de copii din programele SOS Satele Copiilor, prin SMS cu textul “MAMA” la 8864 sau printr-o donație online pe www.sos-satelecopiilor.ro. „Astăzi, cei mai mulți dintre noi ne pregătim de Crăciun, dar ei se pregătesc doar pentru ziua de mâine. Cu greu. La SOS Satele Copiilor, ne dorim ca prin această campanie să aducem magia sărbătorilor de iarnă în fiecare familie din programele noastre”, a declarat Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România.

Ajutor pentru copiii atipici

Și Asociația Conil, care se ocupă de copiii atipici, atrage atenția că aceștia, acum mai mult ca niciodată, au nevoie de atenție și de ajutor. „Din nefericire, trăim într-o societate în care copiii atipici, copiii cu dizabilități sunt aproape invizibili sau marginalizați, nu au acces facil la educație și nici la servicii concepute nevoilor lor. Oamenii nu sunt informați suficient în legătură cu aceste afecțiuni, iar de cele mai multe ori preferă să treacă cu vederea, negândindu-se că pentru acești copii fiecare zi este o luptă. Acești copiii au nevoie de sprijinul nostru, pentru a avea acces la educație, indiferent de posibilitățile lor de învățare, participare și dezvoltare. Cum venim în ajutorul lor? Redirecționând, atât ca deținător de firmă, cât și ca persoană fizică, din impozitul pe profit”, a scris asociația.

„Mână de la mână facem lumea mai bună

Asociația Magic, care are în derulare proiectele MagiCAMP și MagicHOME, a lansat zilele acestea campania națională „Mâini Magice”. „Este un nou exercițiu solidaritate, pentru ca anul ce vine să putem sprijini și mai mulți copii grav bolnavi și familiile lor, semenii noștri cei mai vulnerabili. Pentru a nu ne mai simți neputincioși în fața unui strigăt de ajutor pentru care să nu existe nicio mână întinsă. Alături de voi, toată comunitatea Magic, am văzut de-atâtea și-atâtea ori cum mâinile noastre, împreună, pot transforma magia în realitate. Magia noastră e simplă, nu e despre vreo baghetă magică: Oameni împreună. Mâinile care ajută, mâinile care trimit sms-uri - SOLIDARITATE, la 8844 (2 euro) sau la 8864 (4 euro) - mâinile care completează formularul pentru redirecționarea a 20% (companii/firme) sau 3,5% (persoane fizice) din impozitul pe venit, mâinile care donează bunuri sau servicii, mâinile care umplu MagicBOX-urile, mâinile Șoferilor de Suflet, mâinile care mângâie, mâinile care alină. Mâinile de ajutor - Mâini Magice, care împreună țes rețeaua binelui, plasă de siguranță pentru cei aflați în nevoie”, au scris pe Facebook reprezentanții asociației.

Mai multe