Arborii care ucid. Tăierea unui copac șubred poate dura chiar și un an

21 septembrie 2017 12:24   Național
Ultima actualizare:

Un bărbat a fost ucis de un copac șubred, care s-a prăbușit peste el miercuri seară, în curtea unei societăți comerciale din Sectorul 5. Arborele era împrejmuit, iar un panou informativ atenționa trecătorii că se expun unui pericol real dacă se aventurează în preajma lui. Nenorocierea aceasta ne arată că românii preferă să trăiască cu pericolul în curte, dar și cât de birocratic este procesul de defrișare a unui copac uscat.

Bucureștiul are circa 1,7 milioane de arbori. Autoritățile știu asta încă din 2011, când a fost întocmit Registrul Spațiilor Verzi din Capitală. Ceea ce nu știu primăriile este numărul arborilor uscați, care pot oricând să cadă peste trecători. Tocmai de aceea, autoritățile locale intervin pentru toaletarea sau defrișarea copacilor șubrezi doar în urma sesizărilor venite de la bucureșteni. Procesul de îndepărtare a pericolului de pe domeniul public este, însă, extrem de laborios și durează câteva luni. În unele cazuri, copacii care sunt un pericol pentru trecători, în caz de furtună sau vijelie, sunt puși la pământ și la un an de la sesizare. Iată care e procedura!

Toaletările sau defrișările se fac, de cele mai multe ori, la cererea locatarilor. Bucureștenii se adresează, de regulă, autorităților din sectorul de domiciliu. Mulți nu știu că primăria de sector nu are atribuții în eliberarea avizelor de tăiere. Cererea lor e transmisă serviciului ADP din cadrul aceleiași primării, care își face datoria și înștiințează Primăria Generală. Municipalitate anunță la rândul ei, printr-o adresă,  instituția abilitată, respectiv Direcția de Mediu. De la data sesizării făcute de cetățean până la data primirii hârtiei de instituția care eliberează avize trec, de obicei, între 5 și 7 zile.

Cu vraful de hârtii pe birou, angajații Direcției de Mediu o iau la pas prin București, la adresele semnalate de cetățeni, pentru a analiza dacă se impune defrișarea arborilor. De cele mai multe ori, vizitele în teren nu au loc în ordinea primirii cererilor, ci după un criteriu știut numai de angajații din sistem. Așa se face că inspectorii se pot prezenta la locul semnalat la șapte zile de la sesizare sau la șapte luni de la înștiințare. Iată un exemplu:

O asociație de locatari din Sectorul 5, strada Mihail Sebastian nr. 104, s-a adresat Primăriei Generale la 31 ianuarie 2017 pentru eliberarea unui aviz de toaletare și defrișare a unor arbori considerați periculoși. Angajații Direcției de Mediu s-au deplasat în teren pentru evaluarea riscului abia la data de 2 august 2017, la șapte luni de la cererea locatarilor. În acest moment, 21 septembrie 2017, lucrarea de defrișare este avizată, însă arborii nu au fost toaletați și defrișați nici acum.

În urma vizitei din teren, angajații Direcției de Mediu întocmesc un raport, însoțit de fotografii edificatoare. Dacă cele semnalate de cetățeni se confirmă, Direcția emite nu aviz de tăiere, pe care îl transmite primăriei de sector și/sau Serviciului ADP, însoțit de recomandările de defrișare/toaletare. Primăriei de sector (sau deținătorului terenului pe care se află arborii care urmează a fi tăiați) i se amintește că are obligația de a planta în compensare alți copaci tineri (de la unul la șase exemplare), din anumite specii agreate.

Însă nu toate primăriile au angajați care se ocupă cu toaletarea/defrișarea arborilor. Cele mai multe dintre primăriile de sector au angajat firme specializate sau alpiniști utilitari care prestează aceste servicii. Echipele merg la intervenții însoțite de echipaje ale Poliției Locale, pentru a nu fi luate la țintă de locatari. De cele mai multe ori, din momentul depunerii cererii și până la toaletarea/defrișarea propriu-zisă a unui arbore uscat sau încărcat de crengi se scurg cinci-șase luni. Termenul a fost confirmat chiar de firmele specializate care fac astfel de lucrări în București. Nu de puține ori, bucureștenii și-au găsit autoturismele avariate în urma unor furtuni de vară din cauza căderilor de arbori șubrezi. Pentru ei, intervenția autorităților a fost târzie.

Nu ai CASCO? Ce faci dacă un copac îți distruge mașina

Studiile realizate de firmele de asigurare arată că doar 15%-16% din posesorii de autovehicule din România dețin o asigurare CASCO pentru evenimente naturale neprevăzute. Principalul motiv pentru care românii refuză CASCO este prețul extrem de ridicat al poliței, dar și concepția că orice avarie poate fi reparată mai ieftin în service. Totuși, când un copac șubred îți cade pe mașină ai putea suferi o avarie totală, iar mașina poate deveni inutilizabilă. În situația în care nu ai asigurare CASCO, trebuie să știi că îți poți recupera pagubele doar dacă demonstrezi că acel arbore a fost catalogat pericol public și nu a fost îndepărtat, deși există o solicitare înregistrată la primărie în acest sens. Iată ce trebuie să faci dacă un copac îți cade pe mașină!

Pasul 1

Anunţă evenimentul al 112! Un echipaj ISU se va deplasa pentru ridicarea arborelui. Imediat după îndepărtarea materialului lemnos, trebuie să te deplasezi la ISU pentru a obține procesul-verbal de constatare a evenimentului în care a fost implicat autoturismul tău.

Pasul 2

Fă câteva poze cu maşina avariată, vei avea nevoie în caz de proces în instanță. Întreabă vecinii, asociaţia sau re­prezentanţii ADP dacă arborele cu pricina a fost luat în evidenţă ca fiind şubred. Dacă există o cerere în acest sens și autoritățile nu și-au făcut treaba, atunci ai toate șansele să-ți recuperezi pagubele.

Pasul 3

Mergi la biroul de accidente uşoare din cadrul Poliţiei Rutiere pentru a cere autorizaţia de reparaţie. Vei da o declaraţie, în baza căreia ţi se va întocmi un document absolut necesar atunci când mergi cu maşina la service-ul auto.

Pasul 4

Cere un deviz pentru lucrările de reparaţii de la cel puţin trei puncte service. Plăteşte pentru remedierea avariilor şi păstrează factura.

Pasul 5

Prezintă acest deviz la Serviciul ADP din localitatea/sectorul în care a avut loc evenimentul. Dacă ADP refuză să plătească pagubele, atunci trebuie să deschizi un proces la judecătorie pe numele serviciului ADP, pentru recuperarea banilor cheltuiţi pentru repararea maşinii. Instanţa va decide cine e responsabil că nu a intervenit pentru îndepărtarea pericolului.

Toate cererile de toaletare/defrișare sunt online

Primăria Municipiului București a publicat pe site-ul său toate cererile, avizele și situația solicitărilor de toaletare/defrișare venite de la persoanele fizice și juridice. Întreg procesul și situația la zi a intervențiilor pot fi urmărite pe această pagină.

Cereri pentru îndepărtarea crengilor

Autorităţile locale desfăşoară acţiuni de toaletare a arborilor. Românii care observă că un copac e în pericol să cadă ori necesită cosmetizări trebuie să urmeze următorii paşi:

·         Sunaţi la serviciul ADP pentru a semnala problema. Reprezentanţii societăţii se adresează Direcţiei de Mediu din cadrul primăriei, autoritatea responsabilă cu eliberarea autorizaţiei de defrişare/toaletare.

·         După obţinerea avizului, angajaţii ADP îndepărtează crengile care au crescut necontrolat. În multe cazuri, ADP preferă să angajeze firme private pentru astfel de lucrări.

·         Nici un copac nu se toaletează sau taie fără aviz de la Direcţia de Mediu.

·         ADP are obligaţia să planteze, în compensare, trei arbori pentru fiecare copac uscat defrişat.

Mai multe