Arestat că a spart NASA, premiat după ce a «atacat» Google

31 ianuarie 2012 18:54   Național
Ultima actualizare:

La nici o lună după ce un haker clujean a fost condamnat pentru spargerea serverelor NASA, un alt român a fost ridicat, ieri, de autorităţi pentru aceleaşi infracţiuni. Timişoreanul „TinKode" spune că nu este un infractor şi că a vrut doar să-şi hrănească hobby-ul.

Răzvan Manole Cernăcianu (20 de ani), hackerul cu nume de cod „TinKode" a fost reţinut ieri dimineaţă, la Timişoara şi dus la DIICOT Bucureşti pentru audieri.

Tânărul este acuzat că ar fi atacat serverele Armatei Statelor Unite, ale NASA (National Aeronautics and Space Administration) şi Pentagonului (sediul central al Departamentului Armatei). TinKode este originar din sudul ţării şi are în palmares atacuri asupra multor site-uri celebre.

Conform profilului său de Facebook, hackerul nu se consideră un terorist, ci doar un consultant în securitatea informaţiilor. TinKode povesteşte pe site-ul personal că a descoperit pasiunea pentru hacking încercând să ajute un prieten să îşi achite, fără bani, ratele la o bancă.

După ce a atacat site-uri relativ simple, precum Google sau Youtube, a trecut la lucruri mai serioase. Site-ul US Navy (marina de război americană) a fost închis mai multe zile din cauza lui TinKode. A continuat cu spargerea sistemului de securitate a serverelor NASA, postând pe blogul personal imagini din sistemul de observaţie a Terrei de la Centrul de Zboruri Spaţiale Goddard.

Datorită faptului că a „spart" serverele Google, aceştia au învăţat multe despre vulnerabilitatea sistemului lor, motiv pentru care l-au recompensat pe TinKode, decernându-i premiul „Google Security Reward".

Deşi a fost acuzat de terorism şi arestat marţi dimineaţă de poliţiştii DIICOT, Răzvan nu se consideră un infractor.

„Tot ce am realizat până în acest moment a fost doar pentru a-mi hrăni hobby-ul şi sub nici o formă pentru a-mi găsi un loc de muncă, cum crede lumea", a scris hackerul pe contul personal de Facebook. Răzvan Manole Cernăcianu este în anul I la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii de Vest din Timişoara, însă avea numeroase absenţe şi luase nota 4 la singurul examen la care s-a prezentat.

Hackerul Robert Butyka, trei ani cu suspendare

Tânărul clujean acuzat că a spart serverele NASA a fost condamnat, la începutul lunii ianuarie, la trei ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Cluj-Napoca.

Robert Butyka (26 de ani) a fost astfel pus în libertate. Totuşi, sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. În 12 decembrie 2010, clujeanul a accesat neautorizat, prin încălcarea mijloacelor de securitate, mai multe servere aparţinând NASA. Potrivit DIICOT, „prin activitatea infracţională, el a perturbat în mod grav funcţionarea serverelor, prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date".

Cu toate că şi-a recunoscut faptele, Robert Butyka a contestat valoarea daunelor invocate de NASA: 580.000 de dolari. Daunele solicitate de NASA reprezintă o cauză civilă, care se va judeca separat.

ACTA, legea care va controla Internetul

România a semnat joia trecută tratatul internaţional ACTA, iar cei din domeniu vorbesc despre sfârşitul unei ere virtuale: cenzura şi controlul corporaţiilor ar putea fi la ordinea zilei.

Dacă va fi adoptat , după votul din Parlamentul European din iunie, tratatul ar putea să aducă în peisaj cozi nesfârşite la aeroporturi, din cauza controlării documentelor din laptopuri.

Cei prinşi cu piraterie, vor primi amendă şi vor şi zbura fără gadget. Pentru cei care descarcă de acasă, pedepsele ar putea fi pe principiul celor trei trepte: prima abatere: reducerea vitezei, a doua: suspendare temporară şi amendă, a treia: închiderea internetului.

Click!spune

„TinKode” a început să atace site-uri simple, iar cu timpul a ajuns să spargă serverele de securitate ale Armatei Statelor Unite ale Americii. A început cu Google, Youtube şi a ajuns la US Navy (marina de război americană), Armata Statelor Unite, NASA (Agenţia spaţială americană) şi Pentagon (sediul central al Departamentului Armatei).

Mai multe