Arlie, cea mai iubită pasăre din România, are un pui

5 august 2016 9:55   Național
Ultima actualizare:

Arlie, acvila țipătoare mică urmărită prin satelit de ornitologii români, are un pui în vârstă de circa patru luni. Pasărea a ieșit din ou în luna aprilie, însă abia acum a putut fi observată de biologi. Explicația? Arlie și-a schimbat cuibul din cauza masivelor tăieri de lemne din Munții Făgărașului.

Cea mai fotografiată și atent monitorizată înaripată din țara noastră, acvila țipătoare Arlie are motive de bucurie. Puiul ei e zdravăn și gata pentru a învăța să vâneze de unul singur. Ornitologii nu știu precis când s-a născut și ce sex are, însă au observat că are o stare de sănătate bună. Însă, tăierile de lemne din zona împădurită în care se află cuibul lui Arlie l-ar fi putut costa viața. Acvila și-a mutat locul de cuibărire în acest an din cauza lucrărilor forestiere din preajmă. Specialiștii SOR ne explică de ce nu au găsit puiul mai repede.

„Spre deosebire de anii trecuți (2014 și 2015), Arlie a folosit în 2016 un alt cuib. La cel din anii anteriori au găsit semnele unor lucrări forestiere care s-au desfășurat în imediata apropiere a cuibului probabil primăvara devreme. Pe marginea drumului forestier era rumeguș , un spațiu de depozitare de bușteni, respectiv a apărut și un nou drum forestier în zonă, recent folosit. Toate acestea au fost probabil motive pentru care pasărea a schimbat cuibul in 2016. Lucrările forestiere sunt interzise după jumătatea lunii martie în teritoriile de acvile, deoarece acvilele sunt sensibile la deranjul uman. În cazul în care sunt deranjate în perioada de cuibărire, în special la începutul acesteia, în lunile aprilie-mai, acvilele pot părăsi ouăle și nici nu mai depun altele în alt cuib”, spun specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR).

Acvila țipătoare mică e o specie protejată de lege, tocmai pentru numărul scăzut de exemplare. SOR speră că în zonă va fi implementat planul de management realizat în decursul anului trecut (care are prevăzute și astfel de măsuri de protecție și este o responsabilitate legală pentru situl Natura2000) și că astfel se vor limita factorii de perturbare a acestei specii protejate de lege. Dacă deranjul se va intensifica, atunci populația de acvile va fi pusă în pericol.

Arlie este ultima acvilă monitorizată satelitar de biologii din România. Ea face parte dintr-un grup de 19 păsări care au fost inelate și dotate cu transmițător satelitar în cadrul proiectului LIFE+ „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect al cărui beneficiar a fost Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu, milvus.ro și Societatea Ornitologică Română.

Mai multe