Arșița a pus stăpânire pe România! Seceta lasă fără hrană mii de vaci şi de oi

24 august 2023 14:28   Național

Uscăciunea s-a întins pe multe pajişti, iar vacile şi oile abia mai au ce mânca, scrie adevarul.ro. Pentru a trece de perioada secetoasă, crescătorii de animale din Bărăgan au început să taie porumbul uscat de pe câmp, pentru a-l folosi ca furaj. “Zilnic le aducem o remorcă de coceni”, se plânge un fermier dintr-o localitate buzoiană.

Vremuri grele pentru crescătorii de animale din Bărăganul Buzăului! Dacă păşunatul se încheie devreme, din cauza secetei prelungite, vacile şi oile vor rămâne fără nutreţ pentru sezonul rece. Cele peste 40 de vaci ale familiei Marin, din satul Maxenu, suferă din cauza temperaturilor de 40 de grade Celsius.

„De la căldura asta, viţelul scoate limba afară şi suflă greu. Exact ca omul - face infarct şi moare. La fel suferă şi animalul”, spune Gigel Marin, fermierul din satul Maxenu, comuna Ţinteşti.

Cireada familiei se află pe o păşune care în alţi ani era verde până în luna august, iar rumegătoarele aveau hrană din belşug. De câţiva ani, de când seceta a pus stăpânire pe câmpiile Bărăganului, iarba se usucă mult mai devreme. Niciodată, însă, păşunea nu s-a îngălbenit aşa devreme. Ca să-şi salveze animalele, fermierii au început să taie porumbul de pe câmp şi să-l arunce pe pajişte.

„Zilnic le aducem o remorcă de coceni. Sunt şi coceni verzi printre ei, sunt şi uscaţi. Vitele mănâncă dimineaţă şi le vezi toată ziua nemişcate”, dezvăluie crescătorul de animale din Maxenu.

Vacile sunt mai greu de întreţinut în această perioadă, deoarece smocurile de iarbă sunt foarte mici.

Cocenii de porumb aduşi în fiecare dimineaţă le sunt de mare ajutor crescătorilor. Familia Marin mai are pe aceeaşi pajişte din Maxenu o turmă cu peste 300 de oi şi capre.

Ele încă mai pot păşuna câteva săptămâni, fiindcă mai găsesc smocuri de verdeaţă. Hrana animalelor va dispărea însă de pe câmp, dacă nu vor fi precipitaţii în următoarele săptămâni.

«Ori le vindem, ori cumpărăm nutreţ»

Crescătorii de animale sunt siguri că păşunatul se va termina mai devreme decât în alţi ani. Mulţi proprietari se gândesc deja să-şi aducă animalele acasă, pentru a le hrăni cu ce au în ogradă, dar vor intra mai repede în furajele care ar trebui să ajungă toată iarna.

Astfel, agricultorii ar putea să vândă din animale, dacă vor rămâne fără hrană pentru ele în sezonul rece.

„Sunt două variante de rezolvare, ori le vindem, ori cumpărăm nutreţ din zonele în care s-a făcut. Anul trecut am cumpărat ca să pot să le ţin, dar la un moment dat se vor termina şi bănuţii. Cred că mai degrabă drumul animalelor o să fie la abator. În câţiva ani, cinci - şase, o să ajungem să le arătăm copiilor vaci în cărţi sau la grădina zoologică”, oftează Florin Marin, un alt crescător de animale din Ţinteşti.

Bărăganul a început să semene cu un deşert. Pe izlazul aflat de-a lungul râului Călmăţui, oile şi caprele lăsate la păscut pot fi numărate pe degete. Se hrănesc cu puţina vegetaţie rămasă pe câmp şi cu scoarţa salcâmilor sub care se adăpostesc de soarele arzător.

Caniculă până la finalul lunii, ploi la începutul toamnei

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis luni prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.

Până la sfârşitul lunii august, meteorologii anunţă vreme caniculară în mai multe regiuni din ţară, apoi temperaturile vor scădea semnificativ.

Vreme călduroasă va fi şi la munte, cu temperaturi peste normele caracteristice perioadei, iar valorile termice vor scădea treptat după data de 27 august.

Probabilitatea de averse va fi mai mare între 31 august şi 3 septembrie, în Oltenia, Maramureş, Transilvania, Moldova şi Dobrogea.

Mai multe