Aşa ai grijă vara de frigiderul tău

15 iunie 2011 13:56   Național
Ultima actualizare:

Vara, frigiderul are nevoie de mult mai multă atenţie. Trebuie dezgheţat mai des, foarte bine curăţat şi igienizat şi foarte bine aerisit. Iată cum trebuie să-l întreţii pentru a preveni eventualele defecţiuni dar şi apariţia bacteriilor.

Nu depozita produse umede

Vara avem frigiderul plin cu fructe şi legume. Pentru a evita alterarea acestora, este bine să nu depozitezi în frigider legumele şi fructele ude. Salata, ceapa sau spanacul sunt foarte sensibile şi se pot strica repede.

Spală legumele şi fructele

În felul acesta, nu vei introduce în frigider, odată cu ele, bacterii, ouă de insecte sau chiar viermi. După ce le-ai trecut sub jetul de apă rece, şterge-le bine cu un prosop curat sau pune-le la uscat.

Foloseşte folii şi caserole

Este indicat să foloseşti caserole acoperite pentru conservarea diferitelor produse alimentare. Oalele trebuie acoperite cu capac, iar celelalte produse trebuie învelite în folie de plastic. Astfel, mirosul nu se mai împrăştie în frigider, iar alimentele rezistă mai mult.

Spală părţile demontabile

Înainte de a curăţa şi spăla interiorul, scoate toate părţile demontabile ale frigiderului: rafturi, sertare, grilaje. Acestea se spală separat cu apă şi detergent, iar apoi se lasă la uscat.

Apelează la bicarbonat

Pentru îndepărtarea mirosului poţi folosi cu încredere bicarbonat. Aşază în interior un bol în care ai presărat câteva linguri de bicarbonat de sodiu. În câteva ore, mirosul neplăcut şi umezeala vor dispărea.

Şterge murdăria de sub frigider

Sub frigider se adună praf, mâncare căzută, urme de lichide vărsate din greşeală. Toate acestea sunt o sursă de bacterii, de mirosuri neplăcute dar şi un loc unde se pot aduna gândacii de bucătărie sau furnicile. O dată pe lună este indicat să aspiri şi să cureţi pardoseala.

Curăţă-l şi pe exterior

Vara, frigiderul trebuie să fie igienizat mult mai des. Acordă o atenţie deosebită rafturilor şi grilajelor. Nu uita să cureţi frigiderul şi pe exterior. Insistă în zona garniturilor de cauciuc, deoarece aici se depozitează mizeria care poate duce, în timp, la deteriorarea lor.

«Pune alimentele în recipiente separate»

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare:

Alimentele se refrigerează la patru grade Celsius, iar în congelator trebuie să existe o temperatură de -18 grade Celsius.

Dacă nu se îndeplinesc aceste condiţii, atunci mâncarea gătită dar şi oricare alt produs alimentar riscă să se altereze.

Frigiderul trebuie curăţat permanent şi igienizat iar alimentele trebuie depozitate în recipiente separate, pentru a evita contaminarea încrucişată.

Să nu uităm că vara creşte riscul toxiinfecţiilor alimentare din cauza nedepozitării corecte şi în condiţii de igienă a alimentelor.

Foloseşte oţet, vanilie sau lămâie

Citeşte şi:

Cum alegi cea mai bună hotă de bucătărie

Alcoolul împiedică decolorarea hainelor

Spune adio petelor de pe pereţi!

Oţetul de mere şi batoanele de scorţişoară sunt încă două soluţii la îndemână pentru a scăpa de mirosul neplăcut din frigider. După ce l-ai dezgheţat, şterge-l pe interior folosind un burete de bucătărie înmuiat în apă şi oţet.

0Dacă doreşti ca frigiderul tău să capete un miros proaspăt foloseşte vanilie sau lămâie. Ambele produse au proprietatea de a absorbi şi de a acoperi mirosurile de mâncare. Poţi folosi un pahar în care să adaugi câteva beţişoare de vanilie (crestate uşor) sau câteva felii de lămâie.

Mai multe