Aşa alegi cel mai bun scaun de maşină pentru copilul tău

8 septembrie 2014 21:30   Național
Ultima actualizare:

Orice şofer care transportă copii în maşină e obligat să le asigure celor mici toate măsurile de protecţie şi siguranţă. Astfel, potrivit noilor reglementări ale Codului Rutier, copiii trebuie să călătorească numai în scaune auto omologate. Dacă nu ai un astfel de dispozitiv, va trebui să-l cumperi. Click! îţi spune cum să alegi modelul potrivit şi cât te costă.

Grupe de scaune auto

În funcţie de greutatea şi de vârsta copilului, există mai multe grupe de scaune: 

- Grupa 0+, scaun tip scoică - Greutatea copilului trebuie să fie între 0-13 kg, vârsta între 0-12-15 luni, iar orientarea scaunului este cu spatele la sensul de mers.

- Grupa 0/1, scaun convertibil – Greutatea celui mic trebuie să fie între 0-18 kg, vârsta între 0-4 ani, iar orientarea scaunului este cu faţa sau cu spatele la sensul de mers. 

- Grupa 1/2/3/, scaun convertibil – Greutatea copilului trebuie să fie între 9-36 kg, vârsta între 1-12 ani, iar orientarea scaunului este cu faţa la sensul de mers. 

- Grupa 2/3, scaun înălţător – Greutatea celui mic trebuie să fie între 15-36 kg, vârsta între 4-12 ani, iar orientarea scaunului este cu faţa la sensul de mers. 

Tipuri de scaune

- Scaune îndreptate cu spatele la sensul de mers – Aparţin grupei 0+ adică pot fi folosite de la naştere până când cel mic împlineşte vârsta de 12-15 luni. Pot fi montate pe bancheta din spate a maşinii sau pe scaunul din faţă. Nu se montează pe scaunul de lângă şofer dacă airbagul e activat. Chiar şi în acest caz, scaunul trebuie deplasat cât mai în spate, pentru ca distanţa până la bord să fie cât mai mare. În această categorie intră scaunele tip scoică, special concepute pentru a proteja coloana vertebrală. 

- Scaune îndreptate cu faţa la sensul de mers – Aparţin grupei 1 de scaune concepute pentru copiii cu o greutate între 9-18 kg, adică cei cu vârste între 9 luni-4 ani. Aceste scaune au centuri de siguranţă integrate, iar hamul dintre picioare îl va împiedica pe cel mic să alunece sub sau să iasă din centuri. Mai sigur ar fi să le montezi pe bancheta din spate a maşinii. 

- Scaune înălţătoare – aparţin grupelor 2/3 (15-36 kg, 4-11 ani). Pentru a proteja copilul se foloseşte centura de siguranţă a maşinii. În caz de accident, scaunul înălţător micşorează cu 45% şansele de vătămare ale copilului, deoarece poate fi ridicat sau coborât până la nivelul la care centura de siguranţă a maşinii îl poate proteja. Fără acest scaun, centura îl poate răni, provocându-i răni în zona gâtului, feţei şi abdomenului. 

Ce sistem de prindere alegi?

Potrivit specialiştilor ProMotor, există două tipuri de prindere – ISOFIX şi cu centură. Cele cu sistem de prindere ISOFIX sunt mai sigure fiindcă se fixează strâns şi nu permit mişcarea scunului odată ce a fost montat. Acest tip de siguranţă poate fi folosit într-o maşină care are în dotare puncte de prindere ISOFIX. 

A inventat dispozitivul care te anunţă că ţi-ai uitat copilul în maşină

Un american în vârstă de 26 de ani din Alabama, proaspăt tătic, a inventat un dispozitiv care îi alertează, prin telefon, pe părinţii care îşi uită bebeluşul în maşină. Bărbatul a proiectat un senzor ce se montează pe scaunul auto în care este  transportat copilul. Odată ce ai coborât din maşină şi te afli deja la o distantă mai mare de 6 metri, dispozitivul îţi va trimite prin telefon un mesaj de alertă. Mai mult, dacă nu ai citit mesajul în cinci minute de la primirea lui, mesajul va fi direcţionat către contactele din telefonul tău.

Mai multe