Aşa alegi corect ghiozdanul copilului tău!
În ultima perioadă, medicii din judeţul Botoşani se confruntă cu foarte multe cazuri de scolioză la copii, iar asta pentru că elevii cară zilnic ghiozdane alese incorect dar şi mult prea grele pentru ei. Gheorghe Burnei, medic ortoped la Spitalul “Marie Curie” şi Alin Popescu, medic primar medicină sportivă “Medlife” ne învaţă cum să alegem ghiozdanul celui mic pentru a nu-i afecta sănătatea.
Medicii avertizează asupra riscului la care sunt supuşi elevii care poartă ghiozdane grele: se pot alege cu coloana deformată. În Botoşani, din ce în ce mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu scolioză. „În jur de 20% din copii au tulburări de statică vertebrală din cauza greutăţii ghiozdanului, dar şi pentru că-l poartă pe umăr. Lunar, 30 de copii prezintă tulburări de statică. Faţă de anul trecut, numărul este mult mai mare", ne-a zis medicul Constantin Tudorache.
Troller Hello Kitty: 140 de lei. bestkids.ro. Are un compartiment mare, un buzunar exterior şi bretele ajustabile buretate
Gheorghe Burnei, medic ortoped la Spitalul "Marie Curie", şi Alin Popescu, medic primar medicină sportivă "Medlife", ne învaţă cum să alegem ghiozdanul celui mic pentru a nu-i afecta sănătatea.
Ghiozdan Disney: 59 de lei. bestkids.ro. Fabricat din poliester. Bretelele sunt ajustabile cu întărituri
Atenţie la lungime şi lăţime.Ghiozdanul cu două bretele nu trebuie să fie mai lat decât e copilul în umeri. Cumpără un ghiozdan suficient de lung încât să se sprijine pe zona lombară.
Ghiozdan Lamonza: 32,99 lei. toyz.ro. Are un compartiment principal, un buzunar exterior. Recomandat copiilor peste 6 ani
Bretele ajustabile. Întreaga greutate a ghiozdanului se sprijină pe umeri, astfel că bretelele acestuia trebuie să fie ajustabile şi fabricate dintr-un material căptuşit. Nu uita să alegi modele care au bretele late, moi şi confortabile.
Ghiozdan Cars 109,9 lei. noriel.ro. Prezintă două compartimente şi două suporturi pentru sticle. Recomandat copiilor până-n 14 ani
Verifică cu atenţie căptuşeala. Partea care intră în contact cu spatele copilului, trebuie să fie cât mai moale, fabricată dintr-un material mai gros, chiar dublat şi căptuşit. Evită modelele care sunt rigide şi fabricate dintr-un material textil subţire. Elevul va simţi în spate obiectele dure sau colţuroase din ghiozdan.
Ghiozdane compartimentate. Pentru a distribui cât mai egal greutatea rechizitelor, alege un model compartimentat şi cu buzunare exterioare. Elevul va putea aranja mult mai bine cărţile, caietele sau penarul.
Cumpără în funcţie de înălţimea copilului. Rucsacul se alege în funcţie de înălţimea celui mic, de cât de lat e în umeri şi bazin. Dacă cel mic suferă de afecţiuni osoase sau are dureri în zona coloanei e indicat să-i cumpăraţi un troller.
Rucsacul nu se poartă pe un singur umăr. Nu e recomandat ca elevul să poarte rucsacul pe un singur umăr deoarece greutatea îi poate deforma atât umărul cât şi coloana.
Pentru a veni în ajutorul părinţilor atunci când cumpără un ghiozdan, medicul Avrom Gart, directorul Institutului de cercetare a problemelor coloanei vertebrale Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA, ne face câteva recomandări:
- evitaţi genţile de umăr sau rucsacurile cu o singură bretea;- învăţaţi copiii să nu poarte ghiozdanul doar pe un umăr, deşi are două bretele;- nu-i lăsaţi pe copii să bage în ghiozdan mai multe lucruri decât au nevoie;- greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului. De pildă, dacă un copil care începe clasa I are 21 kg, ghiozdanul trebuie să cântărească maximum 2,5 kg.