Aşa am «înotat» ieri prin Capitală

10 iulie 2018 20:16   Național
Ultima actualizare:

”Heeeei, treceţi-mă apa!”. Strigătul deznădăjduit este al lui nea Mihai şi nu vine din mijlocul Dunării, ci din apa de peste 30 de cm strânsă pe strada Feteşti din sectorul 3 al Capitalei. Efectele ploilor nu se mai simt demult doar în târgurile aflate de-a lungul marilor râuri, apa a transformat în zone lacustre şi largi teritorii din Bucureşti.

În zona Ozana din sectorul 3 oamenii trăiesc de sâmbătă cu frica în sân şi se uită spre cer. Pândesc norii şi la cea mai mică ploaie pleacă spre prieteni sau rude. De ce? Canalizările străzilor din zonă sunt făcute praf şi apa de la precipitaţii acoperă în doar câteva minute toate aleile, intră în maşini şi subsoluri.

Cei care uită, o fac pe riscul lor, după cum au păţit ieri locatarii blocurilor de pe strada Feteşti. Când au vrut să plece la muncă sau la piaţă, na, drăcie, totul sub ape!

Aşa că majoritatea au făcut cale întoarsă şi s-au baricadat în case în aşteptarea unor vremuri ”mai secetoase”, iar alţii au luat-o la pas prin apă spre tărâmuri mai uscate. Situaţie similară în zonele Colentina, Giurgiului, Olteniţei, Tineretului, 1 Decembrie 1918, Bd Liviu Rebreanu. Cine este de vină?

Ca întotdeauna, explicaţiile sunt aceleaşi: cei de la primării arată cu degetul spre administratorii de utilităţi, aceştia se apără spunând că reţelele sunt prea vechi şi distruse şi au nevoie de fonduri mari pe care nu le primesc.

Dacă în Bucureşti este cum este, ce pretenţie să mai ai în ţară? Cele mai afectate zone sunt în acest moment judeţele care au fost sub Cod Roşu, până aseară la ora 21.00, adică Vâlcea, Gorj şi Argeş. Forţele de intervenţie au avut ieri cel mai mult de furcă în localităţile Nistoreşti, Alimpeşti din Gorj, unde Olteţul a ieşit din matcă.

Au fost probleme şi pe Valea Oltului, în zona localităţii Călimăneşti, unde apele scurse de pe versanţi au acoperit carosabilul. De asemenea, în Vâlcea şi Argeş a fost alertă în localităţile Băbeni, Vaideeni, Alunu, la Oteşani, Cârstăneşti, la Nicolae Bălcescu. În total, inundaţiile au afectat, în ultimele 24 de ore, 67 de localităţi din 27 de judeţe, arată ultimul bilanţ transmis, marţi, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Este vorba de judeţele Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Constanţa, Covasna, Dolj, Gorj,  Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Sibiu, Săşaj, Timiş, Suceava, Vâlcea, Vaslui şi Capitala.

Uraaa! De mâine se întoarce vara

Meteorologii au actualizat avertizările cod galben şi cod portocaliu de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică, numărul judeţelor afectate fiind restrâns. De astăzi, scapă de vremea rea judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi parţial Caraş-Severin. Ploile se vor restrânge și va continua să plouă în jumătatea de nord a Olteniei şi a Munteniei, în sudul Transilvaniei şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. ”Se vor cumula cantităţi de apă de 25...35 l/mp şi pe arii restrânse 40…50 l/mp”, anunţă meteorologii. Hidrologii anunță că în următoarele ore se vor mai produce inundații pe râurile din bazinele hidrografice din județele Vâlcea, Argeș și Gorj. Din fericire de joi se întoarce vara. Se anunţă temperaturi de până la 33 de grade şi, atenţie, nici aşa nu va fi bine, deoarece indicele de confort termic va depăşi limitele normale, din cauza umidităţii mari.

Mai multe