Aşa cumperi cea mai bună mâncare gătită!
Mâncarea pentru masa de Revelion poate fi gătită chiar de tine sau poate fi cumpărată gata preparată din supermarket. Standurile special amenajate sunt pline cu bunătăţi de sezon: sărmăluţe, fripturi, salate, dar şi cărnuri la rotisor. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune la ce anume să fim atenţi.
Dacă nu te omori cu gătitul sau pur şi simplu în acest an nu prea ai avut timp să treci prin bucătărie nu înseamnă că petrecerea de Revelion pe care o organizezi la tine acasă va fi un dezastru. Dimpotrivă! Te ajută mâncărurile gata preparate pe care le poţi cumpăra din hypermarket: la rotisor, tocăniţe, fripturi, supe, ciorbe, salate... nici nu ştii ce să alegi mai întâi! Însă nu întotdeauna ceea ce mănânci este şi sănătos. Unele preparate pot fi vechi, unele ingrediente pot fi expirate.
Cum cumperi în siguranţă mâncarea gătită?
Probabil că, de-a lungul timpului, ţi s-a întâmplat să cumperi preparate gătite şi, când ai ajuns acasă, ai constatat că au un miros şi un aspect necorespunzătoare. Cum ar trebui să procedăm în acest caz? În primul rând, pentru a nu mai trece din nou printr-o astfel de experienţă neplăcută, este recomandat să fii atent la câteva aspecte.
* refuză produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei gustului, mirosului sau care prezintă semne de infestare cu paraziţi;* refuză produsele care prezintă un aspect necorespunzător;* refuză produsele alimentare care prezintă urme de mucegai;* refuză produsele pentru care ai îndoieli în ceea ce priveşte calitatea şi modul de informare prin etichetare;* refuză produsele pentru care ai dubii în ceea ce priveşte gradul de prospeţime;* în cazul în care suferi de alergie la un component alimentar, solicită vânzătorului informaţii referitoare la aceste ingrediente;* la recepţia comenzii, solicită şi păstrează bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea sau siguranţa unui produs. * atenţie la starea de uzură a veselei. Există situaţii în care vasele sunt murdare, uzate, sparte sau ciobite. La fel, farfuriile şi tacâmurile.
«Citiţi cu mare atenţie eticheta!» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
„Chiar dacă vorbim despre mâncare gătită, trebuie să ştim ce ingrediente conţine. E recomandat ca fiecare fel de mâncare să aibă eticheta sa compoziţională, nutriţională şi etichetă cu informaţii despre ingrediente posibil alergene. De asemenea, trebuie să regăsim temenul de valabilitate şi data fabricaţiei. Nu în ultimul rând, mâncarea preparată trebuie gustată. Consumatorul are acest drept, dar, din păcate, nu şi-l cunoaşte. Este recomandat să alegem preparate cât mai simple, fără sosuri, maioneză sau carne ca şi ingrediente. În schimb, putem opta pentru pui la rotisor, aripi sau pulpe şi în nici un caz carne tocată. Fiţi atenţi la mirosul mâncărurilor, la aspectul lor, dar şi la aspectul general al raionului care comercializează mâncare gătită”.