Aşa cumperi cel mai bun aparat de aer condiţionat!
Vine căldura şi, dacă nu ai, ar trebui să-ţi iei un aparat de aer condiţionat. Grăbeşte-te! De la anul, aceste produse vor fi mult mai scumpe! Uite la ce să fii atent când mergi la cumpărături!
Ce model alegi?
Alegerea se face ţinând cont de necesarul de răcire al camerei unde este instalat. Pentru o încăpere până în 20 de metri pătraţi ai nevoie de un aparat de aer condiţionat de 9 BTU. Pentru o cameră cu o suprafaţă până în 25 de metri pătraţi ai nevoie de un aparat de 12 BTU. Pentru camerele şi mai mari, cumpără sisteme de răcire de 18 BTU.
Câtă energie consumă?Caută modele care fac parte din clasa A sau A+ de eficienţă energetică. Astfel, nu-ţi vei încărca inutil factura la lumină. Un model de categorie superioară va consuma cu aproape 40% mai puţin curent electric decât unul din clasa C sau D.
Atenţie la filtre!
Un aparat de aer condiţionat bun trebuie să filtreze praful şi polenul, mirosurile şi să purifice aerul împotriva bacteriilor. Interesează-te dacă modelul pe care îl vrei are şi deumidificator.
Ai grijă la montaj!
În funcţie de magazin, preţul montajului diferă. Potrivit jurnaliştilor revistei Capital, serviciul de instalare la Flanco costă 349 de lei. La Altex, preţurile variază între 220 lei şi 409 lei. Domo are propria sa firmă de montaj, iar administrarea acestui serviciu se face prin intermediul unui portal. Costurile pentru montaj variază între 129 lei şi 489 lei.
De la anul se vor scumpi preţurile
2013 e ultimul an când mai putem cumpăra aparate ieftine, acestea urmând a fi înlocuite de anul viitor cu modele mai economice şi mult mai scumpe, conform Capital. De la începutul acestui an, a intrat în vigoare Regulamentul UE nr. 206/2012 de punere în aplicare a Directivei ErP 2009/125 CE referitoare la aparatele de aer condiţionat. Directiva vizează eficientizarea consumului energetic pentru echipamentele de aer condiţionat.
Vom avea aparate de tip inverter
Un aparat de aer condiţionat cu inverter îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire sau încălzire, reduce timpul de pornire al sistemului şi ajunge mult mai rapid la temperatura solicitată. Garantează menţinerea constantă a temperaturii şi asigură un consum cu 30% mai mic faţă de vechile aparate care nu mai respectă standardele UE.
4 sfaturi ca să-l întreţii corect
Pentru a-ţi proteja sănătatea, trebuie să cureţi aparatul de praf şi de alte impurităţi. Uite ce ai de făcut.Scoate-l din priză - Înainte de a te apuca de treabă, scoate aparatul de aer condiţionat din priză. Curăţă unitatea interioară - Aparatele de aer condiţionat sunt alcătuite din două părţi: unitatea interioară, cea care este montată pe unul dintre pereţii locuinţei tale şi unitatea exterioară, cea care se află montată pe peretele exterior al blocului. Din cauza condensului se depun bacterii, ciuperci sau mucegai. Unitatea se curăţă cu o cârpă umedă, înmuiată într-o soluţie din apă, oţet sau bicarbonat de sodiu. Poţi folosi şi o soluţie din apă şi spirt. Spală masca aparatului de aer condiţionat -E recomandat să scoţi masca atunci când te ocupi de curăţarea aparatului. Şterge-o de praf cu o cârpă umedă, spal-o cu apă şi detergent, iar apoi dezinfecteaz-o cu spirt. Odată ce ai scos masca aparatului, foloseşte peria îngustă a aspiratorului pentru a curăţa şi în interiorul carcasei. Îndepărtează praful depus pe filtrele de aer - Pentru a scoate filtrul, trebuie să rabatezi masca frontală a unităţii interioare până când aceasta se blochează. Apoi, desprinde filtrul de aer şi trage-l în jos. Acesta se poate curăţa folosind o soluţie din apă şi oţet. După spălare şi uscare, introdu partea superioară a filtrului în aparatul de aer condiţionat până când este complet fixat şi închide masca frontală.