Aşa eviţi igrasia şi mucegaiul

25 ianuarie 2013 15:02   Național
Ultima actualizare:

În această perioadă a anului, din cauza umezelii şi a temperaturilor scăzute în locuinţa ta ar putea apărea igrasia şi mucegaiul. Iată care este diferenţa dintre mucegai şi igrasie, cum îţi afectează pereţii şi  cum să  previi deteriorarea acestora.

Atenţie la umezeală!

Mucegaiul se dezvoltă în prezenţa anumitori factori precum umiditate excesivă, căldură, iluminare slabă sau aer închis. De obicei, el apare în sezonul rece, din cauza diferenţelor de temperatură: în casă este cald, afară este frig. Mucegaiul distruge vopseaua, tencuiala, dar şi alte materiale poroase, precum plăcile de rigips-carton.

Baia şi bucătăria sunt predispuse

Mucegaiul se formează în colţurile pereţilor extinzându-se apoi pe întreg peretele şi pe tavan. Încăperile predispuse sunt baia, bucătăria, cămara şi camerele care au un perete exterior şi orientat înspre nord.

Cum previi mucegaiul?

Repară robineţii şi ţevile - fă o verificare atentă a ţevilor, robineţilor şi a măştii care acoperă ţevile. Repară robineţii sau ţevile care au scurgeri.

Pune în funcţiune hota de aragaz - un aparat foarte util împotriva umezelii este hota pentru aragaz. De fiecare dată când găteşti, pune în funcţiune hota pentru absorbirea aburilor, a fumului şi mirosurilor.

Aeriseşte des - în bucătărie şi baie se adună aburi şi nivelul de umiditate este mai crescut decât în alte camere.Aeriseşte baia după fiecare duş şi bucătăria după sau chiar în timp ce găteşti.

Izolează ferestrele - amenajează casa cu produse cât mai rezistente la umezeală. Izolează ferestrele cu bandă adezivă din burete. Dacă ferestrele sunt vechi, recondiţionează-le sau schimbă-le!

Foloseşte un dezumidificator de aer - pe piaţă, există aparate cu rol de absorbire a umezelii. Dezumidificatorul funcţionează pe baza unor tablete care reduc excesul de umezeală. Poţi folosi o astfel de tabletă în jur de două luni.

Cumpără vopsea pentru suprafeţe umede - dacă pereţii au fost afectaţi, curăţă locurile cu probleme, iar apoi foloseşte o vopsea specială pentru suprafeţe umede, care se găseşte în magazinele de uz casnic.

Iată ce produse găseşti în magazine!

Pe piaţă au apărut foarte multe produse care combat sau înlătură mucegaiul. Acesta nu deteriorează doar pereţii, ci şi obiectele sanitare sau de mobilier care se află în apropierea unor surse de apă (ţevi, robineţi) sau care se află în încăperi reci şi întunecate (cămara). De asemenea, mucegaiul este foarte periculos pentru sănătate, iar inhalarea sporilor poate declanşa afecţiuni pulmonare grave.

Predispuşi îmbolnăvirilor sunt mai ales copiii, bătrânii dar şi persoanele care au un sistem imunitar scăzut. Pentru a evita toate aceste pericole care-ţi pândesc locuinţa şi, implicit, sănătatea ar trebui să ştii care sunt produsele din comerţ care te ajută să-ţi protejezi casa de igrasie şi mucegai. Acestea se găsesc în magazinele de amenajări interioare sau la raioanele de uz casnic din hypermarket-uri şi supermarket-uri.

Cum scapi de igrasie?

Igrasia constă în apariţia unor pete pe tavan şi în colţuri, de culoare gălbuie pentru că umiditatea dizolvă sărurile din zidărie şi le scoate la suprafaţă unde se cristalizează. Una din modalităţile de înlăturare a igrasiei e folosirea unor vopseluri care se aplică pe orice suprafaţă umedă a pereţilor, nu conţin ulei, îşi păstrează culoarea şi nu se îngălbenesc în timp. Acest tip de vopsea blochează umezeala şi împiedică producerea bacteriilor.

Mai multe