Aşa ieşi în siguranţă dintr-o maşină răsturnată
Nu trebuie să fii un şofer neexperimentat ca să ajungi victima unui accident rutier. I se poate întâmpla oricui. Dar deja ştii asta. Ceea ce poate nu ştii e că felul cum reacţionezi imediat după incident este esenţial pentru a scăpa cu viaţă. Pilotul Titi Aur îţi spune ce trebuie să faci ca să ieşi în siguranţă din maşina răsturnată.
Dacă nu vei putea împiedica derapajul, despre care Click! a scris în episodul I al acestui articol, ori tamponarea, atunci te poţi pregăti încă de pe acum în cazul în care vei fi implicat într-un accident în care maşina ta se rostogoleşte pe şosea ori în afara ei. Pilotul Titi Aur, care simulează astfel de evenimente în poligonul său de la Baloteşti, ştie că deciziile pe care le ia un şofer în secundele de după incident sunt esenţiale pentru supravieţuirea lui şi a celorlalţi ocupanţi ai autovehiculului.
„Datorită adrenalinei, şoferul implicat într-un accident nu realizează pe moment că se află într-o situaţie periculoasă care nu s-a terminat. Primul lucru pe care trebuie să-l facă e să-şi vină în fire şi să evalueze starea în care se află", ne-a spus Titi Aur. Iată care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi dacă maşina e răsturnată pe o parte:
Verifică dacă eşti întreg. Palpează mâinile, capul, vezi dacă poţi mişca spatele, verifică dacă nu ai picioarele prinse între pedale. Dacă totul e ok cu tine, verifică-i şi pe ceilalţi ocupanţi ai maşinii dacă au răni care nu le permit să se mişte.
Nu deschide centura. Cea mai mare greşeală pe care o fac şoferii după incident este să se elibereze imediat din centură, provocându-şi răni grave sau fracturi ale coloanei prin cădere. Înainte de a deschide centura, caută un punct de sprijin cu piciorul drept, astfel încât să detensionezi centura. Acum poţi să o deschizi. Sfătuieşte-i pe cei de lângă tine să facă la fel.
Ieşi în siguranţă. Cea mai bună ieşire dintr-o maşină răsturnată într-o parte este portiera de sus. Când vei încerca să o deschizi vei fi tentat să renunţi, pe motiv că e blocată. Acest lucru e puţin probabil, însă, da, portiera e mai grea decât atunci când se deschide în lateral. Atenţie, însă! Maşina răsturnată se poate afla pe marginea unei prăpăstii ori într-o poziţie instabilă. În acest caz foloseşte orice ieşire ai la îndemână (parbrizul spart).
Ieşirea dintr-o maşină răsturnată cu roţile în sus este cel puţin la fel de periculoasă. Pentru a nu suferi răni grave, urmează următorii paşi:
Verifică dacă eşti întreg. Un control rapid al integrităţii corporale este obligatoriu pentru a afla dacă eşti în stare să ieşi singur din maşină.
Nu deschide centura. Vei cădea în cap şi-ţi vei rupe coloana vertebrală. Cei mai mulţi şoferi cred că pericolul a trecut după ce maşina s-a oprit din rostogolire. Adesea, ei intră în panică când realizează că centura nu se deschide. Expicaţia e că, la maşinile construite după 2007, centurile de siguranţă nu se pot deschide dacă susţin o greutate mai mare de 15 kg. Nu te panica şi memorează pasul următor.
Sprijină coatele de plafon. Concomitent îndoaie genunchii şi împinge-te în volan. În felul acesta vei detensiona centura şi o poţi desface în siguranţă.
Salvează-i pe alţii. Odată ajuns în poziţia şezut pe plafonul maşinii ai posibilitatea să acorzi ajutor celor de lângă tine sau să ieşi în singuranţă prin spaţiul lăsat liber de geamurile portierelor.
Nu deschide centura! Poţi să cazi şi să te răneşti grav
Foloseşte piciorul drept pentru a te sprijini. Astfel detensionezi centura de siguranţă şi o poţi deschide fără a-ţi provoca răni. Sfătuieşte-i şi pe cei de lângă tine să facă acelaşi lucru înainte de a încerca să iasă din autoturismul răsturnat
Ieşi deschizând portiera. Atenţie, uşa e mai grea decât de obicei!
Răsturnată cu roţile în sus
Sprijină-te în coate, îndoaie genunchii şi împinge-te în volan. Acum poţi deschide centura de siguranţă
Din poziţia şezut poţi căuta o ieşire din maşină
Ieşi prin spaţiul lăsat liber de geamul portierei