Aşa îţi faci singură detergenţii pentru curăţenie

27 mai 2011 13:52   Național
Ultima actualizare:

De fiecare dată când cumperi detergent, balsam de rufe sau înălbitori cheltuieşti mai mult decât de obicei. Şi, cum salariile au scăzut iar preţurile s-au majorat, parcă te gândeşti de două ori înainte. Pentru a economisi bani, Click! te învaţă să-ţi prepari singur toate cele necesare pentru curăţarea petelor şi scoaterea mirosului. Iată ce ai de făcut!

Avantajele pregătirii în casă a produselor de curăţat, spălat şi întreţinut haine ar trebui cunoscute de orice gospodină:

* economiseşti bani deoarece preţurile din magazin sunt destul de piperate;

*  cantităţile pe care le fabrici acasă pot fi mai mari sau mai mici, în funcţie de cât ai nevoie;

* detergenţii de casă curăţă şi spală la fel de bine ca oricare alt produs pe care îl găseşti la raft;

* timpul de preparare este destul de scurt;

*  reţetele sunt simple, uşor de pregătit;

*  modul de preparare nu este periculos, ingredientele nu sunt toxice.

Soluţie pentru vase, cu săpun de casă

Pui o bucată de săpun de casă în 300 ml de apă clocotită şi-l laşi până se dizolvă. Adaugi apoi o linguriţă cu bicarbonat, o lingură cu oţet şi câteva picături de ulei esenţial de lămâie. Pui soluţia într-un recipient şi o agiţi de fiecare dată înainte de a spăla vasele.

Soluţie pentru geamuri, cu oţet

Într-un recipient cu pulverizator, pui 400 ml oţet de vin alb, 100 ml apă şi 6-7 picături de ulei esenţial de portocale. Soluţia este bună pentru curăţatul geamurilor şi al oglinzilor.

Amestec pentru curăţarea frigiderului

Într-un recipient, pui 200 ml apă caldă, apoi adaugi două linguri de bicarbonat, zeama de la o jumătate de lămâie şi cinci picături cu ulei esenţial de lămâie. După ce ai spălat frigiderul cu detergentul de vase făcut de tine, clăteşte-l cu soluţia preparată mai sus.

Spray cu ulei pentru mobilă

Amesteci în mod egal o parte de oţet cu o parte de ulei vegetal (de floarea soarelui sau de măsline) şi pui soluţia obţinută într-un recipient cu pulverizator. Aplici soluţia pe mobilă într-un strat cât mai subţire, apoi lustruieşti cu o cârpă de bumbac.

Odorizant pentru camere

Cumpără o portocală mare, cu coaja fermă şi 100 g de cuişoare. Înfige apoi cât mai multe cuişoare, cât mai uniform posibil, apoi aşază portocala în camera în care-ţi petreci cel mai mult timp cu familia. Camera va fi frumos parfumată şi, în plus, ţânţarii îţi vor ocoli casa.

Balsam de rufe natural

Balsam din bicarbonat şi oţet

Amestecă două măsuri de oţet alb, două de bicarbonat şi patru de apă. Ţine recipientul în chiuvetă pentru că bicarbonatul şi oţetul dau o reacţie care va umfla cantitatea de lichid.

La final, pune totul într-un recipient de plastic cu dop. Când speli rufe, agită bine recipientul şi pune puţin din el în compartimentul pentru balsam al maşinii de spălat.

Foloseşte oţet alb şi balsam de păr

Ai nevoie de o măsură şi jumătate de balsam de păr, două măsuri şi un sfert de oţet alb, patru măsuri şi jumătate de apă călduţă. Pune apa într-un lighean.

Amestecă în ea cu o lingură în timp ce adaugi oţetul. La sfârşit, adaugă balsamul de păr şi amestecă până când se dizolvă în apa cu oţet. Păstrează soluţia într-un recipient de plastic şi agit-o bine înainte de folosire.

Click!spune

Dacă foloseşti săpunuri solide din comerţ, renunţă la cele care se declară antibacteriene, pentru că distrug flora activă naturală de la suprafaţa pielii. Alege săpunurile lichide, ceva mai blânde decât cele solide.

Mai multe