Așa îți pregăteşti apartamentul de închiriat!
Mai e puţin şi încep facultăţile, iar studenţii au pornit deja căutarea de chirii. Dacă vrei să-ţi pui apartamentul la dispoziţia lor şi să obţii un preţ bun, amenajează-l corespunzător. Sunt câteva condiţii pe care trebuie să le îndeplineşti.
Ca regulă principală, cele mai căutate apartamente sunt cele din apropierea mijloacelor de transport în comun, a facultăţilor, magazinelor, farmaciilor şi parcurilor. Zona în care e situat blocul, etajul la care ai apartamentul, toate acestea dictează preţul. Însă la fel de importantă este amenajarea interioară. Dacă primele aspecte nu le poţi schimba, designul interior este în puterea proprietarului să-l facă atractiv. În definitiv, poate face diferenţa şi poate fi decisiv în dorinţa cuiva de a închiria sau nu un loc.
Ce trebuie să ai în vedere? Potrivit designerilor, o locuinţă supusă închirierii este, de cele mai multe ori, un spaţiu relativ neutru, pe care viitorii locatari să-l poată personaliza. Este chiar recomandat să conţină doar strictul necesar. Nimeni nu vrea să se mute într-un loc aglomerat, plin cu tot felul de nimicuri şi obiecte de mobilier care ocupă inutil spaţiul. Chiriaşii vor vrea să-l personalizeze cu propriile decoraţiuni (pernuţe, ghivece cu flori, poate chiar mobilier uşor – măsuţe, covoraşe etc.). Iată câteva idei.
Covoarele sunt un accesoriu pe care şi-l alege chiriaşul, în funcţie de culorile celorlalte decoraţiuni. Lasă parchetul liber în sufragerie şi dormitor (este un material cald ce dă senzaţia de cămin).
Dotează-l cu electronice şi electrocasnicele necesare. Prea puţini vor accepta să se mute la tine dacă nu ai cuptor cu microunde, frigider sau televizor.
Dacă nu-ţi plac pereţii sau vrei să astupi diverse găuri şi imperfecţiuni, ai la dispoziţie mai multe metode: fie cumperi o bucată de tapet, care va fi zona-accent a camerei, fie pui niste tablouri ori oglinjoare în formă de mozaic, sau rame foto aşezate jucăuş (evident, fără pozele tale în cadru).
În sufragerie e bine să ai o canapea extensibilă din material textil, cu huse detaşabile, unul sau două fotolii, o măsuţă şi o comodă pentru televizor.
Fiecare cameră ar fi ideal să aibă o măsuţă cochetă care să poată fi folosită pe post de birou. Poate viitorii tăi chiriaşi sunt doi studenţi care vor să aibă fiecare camera sa.
Ai o canapea ponosită? Cumpără o husă universală, cu elastic, adaptată oricăror dimensiuni. Asorteaz-o cu câteva pernuţe colorate care vor da un aer vesel apartamentului. Iar dacă, dimpotrivă, canapeaua ta este dintr-o ţesătură deschisă la culoare, o husă de protecţie este mai mult decât binevenită.
Măsuţa de cafea e scorojită? Acoper-o cu un tapet vinilic, care e puţin mai cauciucat şi mai rezistent decât cel obişnuit. Sau poţi pune peste ea un blat de geam, iar sub acesta, pune tot felul de desene sau fotografii. Îi vor da un aer aparte. Tinerii adoră ideile jucăuşe, cu atât mai mult dacă sunt provocaţi să-şi personalizeze spaţiul cu propriile poze.
Care sunt preţurile în această perioadă
Robert Dobrescu, directorul unei agenţii imobiliare din Bucureşti, ne spune că o garsonieră se închiriază în această perioadă cu preţuri cuprinse între 175 şi 250 de euro. Un apartament cu două camere are preţuri de 200 – 350 de euro, 3 camere se închiriază cu 200 – 400 de euro, iar 4 camere cu 500 – 600 de euro.